honvedelem.hu
A NATO több, mint egy politikai és katonai szövetség
A NATO szarajevói parancsnokságának törzsfőnöke a közelmúltban hivatalos látogatást tett a bosznia-hercegovinai Visegradon található, az országban is egyedülálló női szociális-egészségügyi bentlakásos intézményben (Institute for Protection of Female Children and Youth Visegrad).

Az 1961 óta fennálló intézmény működési költségeihez egy tavaly év végén indított projekt keretében, hatezer euró támogatással a NATO is hozzájárul, jelezve hogy „a NATO több, mint egy politikai és katonai szövetség, hisz a világ számos pontján végez humanitárius feladatokat is” – jelentette ki Kovács Ferenc mérnök ezredes, a szarajevói NATO-parancsnokság törzsfőnöke a látogatás kapcsán.

Az intézmény szellemileg sérült és autista gyermekek, valamint felnőttek részére végez oktatási és rehabilitációs feladatokat. Kiváló szakmai csapat – orvosok, nővérek, gyógypedagógusok, pszichológusok, szociális munkások és szociális gondozók –  foglalkozik az ott lakó emberekkel, áldozatos munkájuk példaértékű lehet mindenki számára – hangsúlyozta a törzsfőnök.

Az adományt az intézmény vezetése egy keramikusrészleg létrehozására fordította, ami lehetőséget nyújt a bentlakók képességfejlesztésére, lelki egyensúlyuk fenntartására, illetve a terápiás célú feszültségoldásra. A vezetőség távolabbi célként tűzte ki, hogy a keramikusműhelyben készült tárgyakat értékesítsék, ezzel is hozzájárulva az intézmény szegényes költségvetéséhez.

 Fotó: Inoka Zoltán zászlósAktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat