honvedelem.hu
Mali: felesleges konspirációelméleteket gyártani
Új válsággóc nevét kezdi megtanulni a közvélemény az utóbbi napokban, miután a francia hadsereg beavatkozott a kormányerők és a lázadók konfliktusába Maliban. Összeállításunkban az események hátterét és lehetséges kifutását vizsgáltuk.


Marsai Viktor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója szerint egyértelmű, miért most léptek a franciák. „Most már annyira ég a ház, hogy az minket is fenyeget. Az eddigi egy évhez képest a változást az jelentette, hogy január 10-én az iszlám milíciák újabb offenzívája elfoglalta Konát, ami gyakorlatilag az egyetlen komoly város volt Bamako és közöttük. Arról persze folynak a viták, hogy el akarnak-e jutni a fővárosig, de az egyértelmű, hogy a mali hadsereg mindenféle erőfeszítés ellenére is dezorganizált és gyakorlatilag használhatatlan, mert nem tud erőt kifejteni az iszlamista lázadókkal szemben, akikre a helyi al-Kaida-csoportok is rákapcsolódtak. Amennyiben ezek az erők átveszik a hatalmat Maliban, olyan erős radikális iszlamista bástya alakulhat ki Nyugat-Afrikában, ami – figyelembe véve az észak-afrikai határoknak az arab tavasz nyomán megnőtt átjárhatóságát – akár Európát is fenyegetheti.”

A helyzet eldurvulása Maliban abból fakadt, hogy az eredetileg 2011 végén tuareg felkelésként kezdődött lázadásra „rákapaszkodtak” a szélsőséges iszlamisták, majd átvették az akciók irányítását. A felkelés akkor nyert nemzetközi dimenziót, amikor a lázadók gyakorlatilag az összes északkeleti nagyváros felett átvették az irányítást.Marsai Viktor rámutat: Maliban azért is tűnt sürgetőnek a beavatkozás, mert a világ egyéb tűzfészkeiben – így Afganisztánban, Pakisztánban, Szomáliában vagy Jemenben – viszonylag jelentős a nyugati jelenlét, a nyugat-afrikai országban azonban nem állomásoznak számottevő különleges erők, és Mali nincs különösebb hírszerzési nyomás alatt sem. Az is természetszerűen adta magát, hogy éppen Franciaország legyen az a hatalom, amelyik beavatkozik a konfliktusba: egyrészt Párizs volt gyarmatáról van szó, másrészt a szóban forgó terület egyértelműen Európa érdekövezetébe tartozik. „Emellett sok francia túsz van a különféle iszlamista csoportok kezében, a franciák pedig régóta monitorozzák is a konfliktust. Ráadásul nekik állomásoztak a helyszínen olyan csapataik, amelyeket gyorsan be tudtak vetni” – teszi hozzá a szakértő.

Az Egyesült Államok Afganisztán és Irak után igyekszik kerülni a hasonló „kalandokat”, ráadásul az amerikaiakra nézve még az is kínos Mali esetében, hogy a puccsot vezető Sanogo századost ők képezték ki az általuk létrehozott transz-szaharai terrorellenes együttműködés keretében. A szakértő szerint a hasonló katonai beavatkozások esetében elengedhetetlen összeesküvés-elméleteknek Mali vonatkozásában nem nagyon lehet táptalajuk. „Hacsak a franciák nem akarnak a sivatagban napkollektorokat kiépíteni, ez egy elég tiszta ügy, nincs közvetlen gazdasági háttere” – szögezi le.A franciáknak ugyanakkor nem lesz könnyű dolguk Maliban. „Ez a Szahara, ahol hiába van GPS és drónok, a modern technika alkalmazhatósága korlátozott. A felkelők viszont az algériai polgárháború óta ezeken a területeken húzódnak meg, pontosan ismerik az útvonalakat, a barlangokat, az oázisokat, a fegyverlerakatokat, és a területen átmenő csempészkereskedelemből fakadóan felszerelésük és utánpótlásuk is bőven van. Vagyis bírják szuflával, főleg, hogy Líbiából is töménytelen mennyiségű fegyver került a kezükbe Kadhafi bukása után. Emellett számos külföldi dzsihadista is megjelent a térségben” – mondja Marsai Viktor, és hozzáteszi: a franciák már az első napon is veszteségeket könyvelhettek el, amire biztosan nem számítottak. „A közvetlen cél persze a lázadók megállítása és katonai infrastruktúrájuk szétzilálása, amit alighanem el fognak érni, hiszen a felkelők annyira azért nem erősek, hogy szemtől szembe tudjanak velük tartósan harcolni, főleg a nagyon erős légi támogatás mellett. Onnantól kezdve pedig a mali erők kiképzése lehet a következő cél, hogy a helyi haderő is kezelni tudja a szélsőségeseket.”

Marsai Viktor kiemeli: mivel Trauré elnök hívta be az országba a franciákat, a helyzet jogilag tiszta, arról nem is beszélve, hogy a mali lakosság is egyértelműen szorgalmazta a beavatkozást: decemberben tömegtüntetéseken követelték a külföldi haderő közbeavatkozását. „Ezek az emberek testközelből tapasztalhatták meg, milyen a saría, a megkövezés, a kézlevágás. Nem véletlen, hogy amikor a franciák megindultak észak felé, Bamako lakossága az utak mentén francia zászlókat lengetett. Aki rekolonizációt emleget, tévúton jár.”A szakértő szerint egyelőre felesleges messzemenő következtetéseket levonni abból, hogy két éven belül Franciaország már a második háborúját vívja Afrika északi részén. „Tény, hogy Sarkozy elnöknek kellett a külpolitikai siker, hogy elfedje a belpolitikai kudarcait, és Hollande-nál szintén tetten érhető ez a szál például a vitatott adószabályok kapcsán. De Franciaország ezzel együtt is az az európai hatalom, amely mélyen érintett a térségben zajló folyamatokban, így ha úgy tetszik, ezt a szerepet a részükre osztották le. Hatvanezer francia állampolgár tartózkodik az országban, és harmincezer a környező államokban, akiknek biztonságáról Párizsnak gondoskodnia kellett. Lehet vitázni azon, Líbiánál időben vagy jól csinálták-e, amit csináltak, de Mali egy más szituáció: a jogi háttér tiszta, a felkelők pedig egyre inkább képesek a nemzetközi érdekek veszélyeztetésére. Erre jó példa az algériai gáztározó válaszreakcióként adott elfoglalása néhány nappal ezelőtt, amellyel egy időben több nyugatit is megöltek, másokat pedig elhurcoltak.”Fotó: archív


Galériák
Harcászati és robbantási foglalkozások Tatán - képgaléria
2019. február 22. 06:39
Jótékonysági dalest a Stefánián
2019. február 21. 09:31
Parancsnokváltás az MH Logisztikai Központban
2019. február 20. 15:34
Mentőbúvár-tanfolyam Szentesen
2019. február 21. 08:02
Pitbull 2019
2019. február 20. 14:21
Aktuális videók
2019. február 22. 06:39
Mentési feladatokat gyakoroltak
2019. február 21. 08:02
Felkészültek a vasúti szállításra
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat