honvedelem.hu
Hetven évvel később sem merültek feledésbe
Tizenharmadik alkalommal csattogtak bilgeri csizmák és kapca köré kanyarított bakacipők aszfaltozott és úttalan utakon. Az egyszerre lépés célja a történelem bemutatása és átélése volt. A Komárom-Esztergom megyei Bajna és Héreg települések között értük utol a XIII. Doni Hősök Emléktúra résztvevőit.
Január 25., péntek. A hétfő óta tartó túrán ekkorra már népes és színes tábor verődött össze, hogy közösen emlékezzenek meg a Don-kanyarnál és az áttörést követő visszavonulásnál elvesztett nagyapákra, nagybácsikra, rokonokra, ismerősökre. Azokra, akik már csak megsárgult fotográfiákon és a hozzátartozó utódok emlékében élnek tovább.

A második világháborús egyenruhákat magukra öltő magyar katonai hagyományőrzők társaságában találunk szlovákiai hagyományőrzőket is, saját nemzetük akkori mentéjében menetelnek az emlékek rögös útján. De rögtön utánuk csattogtak a német tartalékos katonák bakancsai, akik ugyan modern gyakorlóruházatban, de a többiekhez hasonló lelkülettel vágtak neki az egyhetes emléktúrának.Ahogy a korábbi években is, idén is Hende Csaba honvédelmi miniszter az emléktúra fővédnöke, aki a budai Várban tartott doni megemlékezésen adta át a menetparancsot Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Katonai Hagyományőrző tagozatának vezetőjének, a Doni Hősök Emléktúra kitalálójának és vezetőjének.

„A hetvenedik évforduló tiszteletére nem kettő, hanem öt és fél menetnapot teljesítünk. Tizennyolc települést érint, ebből tíz helyen tartunk nagyszabású megemlékezéseket” – mondja el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva a hagyományőrző főhadnagy. Az idei évben felsorakozott 85 fős sereg Csákvárról indult január 21-én és 27-én, vasárnap Tatára érkezik meg.

„Mindenhol könnyekig megható a fogadtatás. Nagyszerű érzés, amikor tömegek, velünk együtt emlékező emberek fogadnak minket.  Szem szárazon nem marad az ilyen megemlékezéseken” – árulja el Jásdi Balázs.Ferenc György főtörzsőrmester a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandártól érkezett és a KatonaSuli-programban résztvevő, vállalkozó szellemű diákokat kíséri, vezeti a túra során. Ahogy mondja: „Nagyon fontos a hagyományőrzés, nagyon fontos a hazafiságra nevelés, a nemzet szeretetre nevelés, illetve valamilyen szinten fizikai állóképességet is le tudunk mérni a túra teljesítésével.”

Sokan kérdezik, vajon mi a katonai hagyományőrzők mozgatórugója. A válasz egyszerű: a tisztelgés és megemlékezés kettőse. Hogy elődeink utódai valamit letegyenek az asztalra, amellyel tiszteleghetnek azok előtt, akiknek nem adatott meg, hogy egy háború nélküli életet élhessenek. Akiket a SAS behívó szakított el először a családtól, majd pedig újra és végérvényesen is a harcok, vagy az embertelen körülmények. Az ő emlékük és az irántuk érzett alázat ad elegendő erőt a katonai hagyományőrzőknek, hogy szabadidejüket és féltve gyűjtögetett pénzüket is rááldozzák erre az életstílusra.

Mert több ez, mint hobbi. Ez a szabadidős hivatásuk...Fotó: A szerző felvételei


Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Doni emléktúra - 2013
Kapcsolódó galéria
XIII. Doni Hősök Emléktúra
XIII. Doni Hősök Emléktúra / 01 XIII. Doni Hősök Emléktúra / 02 XIII. Doni Hősök Emléktúra / 03 XIII. Doni Hősök Emléktúra / 04
XIII. Doni Hősök Emléktúra / 05 XIII. Doni Hősök Emléktúra / 06 XIII. Doni Hősök Emléktúra / 07 XIII. Doni Hősök Emléktúra / 08
XIII. Doni Hősök Emléktúra / 09 XIII. Doni Hősök Emléktúra / 10 XIII. Doni Hősök Emléktúra / 11 XIII. Doni Hősök Emléktúra / 12
XIII. Doni Hősök Emléktúra / 13 XIII. Doni Hősök Emléktúra / 14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat