honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Több ezren a gátakon
Percről-percre
Megfeszített küzdelem zajlik a Duna mentén: a Magyar Honvédség katonái ötödik napja vesznek részt az árvízvédelmi munkálatokban. Folyamatosan frissülő összeállításunkban mi is nyomon követjük az eseményeket. (Frissítve: 22:41-kor)
22:41

Orbán Viktor Esztergomban ellenőrizte a gátak állapotát

Orbán Viktor kormányfő szombaton késő este Esztergomban ellenőrizte az árvízi gátak állapotát, ahol éjszaka várható a Duna tetőzése - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel.

A kormányfő vasárnap reggel az esztergomi Kossuth-hídnál tart vezetői értekezletet Pintér Sándor belügyminiszterrel, Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatóval. A tanácskozáson értékelik az árvízi védekezés helyzetét, majd 8 órakor sajtótájékoztatót tartanak a helyszínen.

(MTI)(fotó: Szekeres Panna / MTI)

21:50


Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj búvár csoportja, illetve könnyű vízi mentő csoportja Pilismaróton egész éjszaka tovább folytatja a nap közben megkezdett feladat ellátását, azaz a megcsúszott gátszakasz fóliázását, illetve a vízi mozgások biztosítását.

21:09

Légi Szemle

„Sokat beszélünk az éghajlatváltozásról. Bizony-bizony rekordvizekre, szélsőséges gyorsvizekre lehet számítanunk. Azokon a helyeken, ahol eddig már gyengének bizonyult a védvonal, alkalmi erősítésre szorult, ott tartós megerősítésre kell sort keríteni” – nyilatkozta Áder János Magyarország államfője Kisorosziban tett látogatása alkalmával.

A köztársasági elnök a Magyar Honvédség egyik Mi-17-es típusú szállítóhelikopteréről szemlélte végig a védelmi vonal és az árvíz sújtotta területek állapotát. Megszakítva a körutat, leszálltak a Duna által teljesen körbezárt Kisorosziban. A település jelenleg kompjáratokon keresztül kapja meg a szükséges ellátást.

Hogy a jövőben elkerülhetők legyenek a hasonló katasztrófa közeli állapotok, mint például Győrújfalu esete, az áradás elvonulásával meg kell kezdeni az új véderőművek kiépítését - fogalmazott a helyszínen Áder János köztársasági elnök.(fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

20:55

Videó: Katonák a gátakon20:31


Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred mintegy 80 fővel megérkezett Nagymarosra, hogy az ideiglenes mobilgát mögé egy újabb védvonalat építsenek, kb. 300 méter hosszan és 1,40 magasra.(fotó: Pozderka Attila  főtörzsőrmester / MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred)

20:22


Jó étvágyat a katonáknak, köszönet a lányoknak

Egész nap dagasztottak, kelesztettek, gyúrtak az MH Pápa Bázisrepülőtér lányai, asszonyai. Folyamatosan figyelemmel kísérik a pápai katonák árvízvédelmi munkáját, látják, hogy milyen derekasan helytállnak, ezért néhányan úgy döntöttek meglepik őket. Aranybarna kalácsok, pogácsák, kiflik és sok más egyéb finomságot juttatak el ma Koroncóra, ahol kemény munkával védik a fiúk a gátat.(fotó: Soproni Éva / MH Pápa Bázisrepülőtér)

20:10


Vasárnap nem valószínű nagy területen jelentős csapadék

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint szombaton késő estig, és vasárnap a déli, kora délutáni óráktól késő estig a Duna magyarországi szakasza mentén elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok, de vasárnap már kevesebb eséllyel mint szombaton. Nagy területen jelentős csapadék nem valószínű, csupán egy-egy helyen lehet felhőszakadás, amely során 20-30 milliméter körüli csapadék hull, illetve erős, akár viharos szél is lehet - olvasható az OMSZ honlapján szombat este.

Az árvízi helyzetre tekintettel soron kívül elkészült az Árvízi időjárás oldal, amelyen többek között megtalálható a Duna magyarországi szakaszára vonatkozó előrejelzés, illetve egy 10 napos, a Duna-Tisza vízgyűjtőterületére szóló időjárási prognózis is - közölte a meteorológiai szolgálat szombat este Facebook-oldalán. Az új oldal az arviz.met.hu címen közvetlenül is elérhető.

(MTI)

19:53


Újabb 260 katona indult el délután a Bocskai-dandártól

Szombat délután 240-en indultak el az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni Kossuth laktanyájából. Hódmezővásárhelyről további 20 fő csatlakozik majd a csoporthoz, hogy végül az MH Altiszti Akadémia csobánkai bázisán elfoglalják ideiglenes szálláshelyeiket, s érkezés után azonnal a gátakra induljanak. Ők innen látják el a következő napokban a Duna-kanyar védelmét.

A Bocskai-dandár több mint 1700 katonája Győr, Győrújfalu, Győrzámoly, Tát, Ásványráró, Esztergom, Szentendre, Koroncó és Dunaszentpál településeken végzi a katasztrófa-elhárítási feladatokat. Az alakulat 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának harci búvárai a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búváraival Győrújfalunál folyamatosan építik a víz alatt az új védvonalat, hogy a Duna vize ne öntse el a térséget.

A dandár egészségügyi szakemberei az 1500 fő befogadására alkalmas ideiglenesen kialakított bázison Kalocsán, a segélyhelyen állnak készenlétben, az élelmezési ellátó raj pedig Szentendrén végzi majd a katonák étkeztetését.(fotó: Lippai Péter ezredes / MH 5. Bocskai István Lövészdandár)

19:26


További 1100 katonát rendeltek ki a Dunakanyarba

A Magyar Honvédség további 1100 katonát rendelt ki a Dunakanyarba az árvízi védekezéshez - közölte a Honvédelmi Minisztérium szombat este az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az eddig bevetett erőkön felül szombat este 6 órától két váltásban további 1100 katona kezdte meg a munkát a Dunakanyar 9 településén. Ők 12 órás váltásokban kézi erővel építik a gátakat.

Emellett a védekezésben résztvevő katonák létszámát a honvédség az eddigi helyszíneken is változatlanul fenntartja, vagyis az új feladatokkal és létszámmal 20 helyszínen 5700 katona vesz részt az árvízvédelmi feladatokban. További 3900 honvéd pedig készen áll arra, hogy bevonják a védelmi munkálatokba - írta a minisztérium.

(MTI)

19:20

Győrújfaluba indult az MH Bakony Harckiképző Központ egyik munkacsoportja, akik egész éjszaka a gátat erősítik a kritikus szakaszokon.

19:08


50 fős váltásokban védekeznek Szentendrén, a Duna-korzó északi részén az önkéntes műveleti tartalékos katonák. Eddig több tízezer homokzsákot helyeztek el a három kilométeres nyúlgáton.(fotó: Konkoly Dávid)

19:02

Azok az önkéntes tartalékosok, akik éppen nincsenek kint homokzsákot pakolni a szentendrei Duna-korzón vagy Dunabogdányban, készenlétben vannak az MH Altiszti Akadémia bázisán. Hamarosan tetőzik a Duna Szentendrén és környékén, ezért már a elkezdték tölteni a homokzsákokat, amiket aztán visznek majd ki az árvízvédelmi területekre.(fotó: Ifju Tímea főhadnagy / MH HKNYP)

18:58

Füsi Csaba zászlósnak ma lett volna az esküvője. A menyasszonya is katona, mindketten a gáton vannak Győrújfalunál, ahol a katasztrófavédelem képviselője ünnepélyes keretek között összeadta őket. (Részletek hamarosan!)

18:55


Szombat este már nem egy, hanem két váltás érkezik egyszerre az MH Ludovika Zászlóaljtól a Margitszigetre, így egyszerre száz honvéd tisztjelölt kezdi meg az éjszakai műszakot a szigeten. Fő feladatuk továbbra is az lesz, hogy a gátakat, a buzgárokat figyeljék, és ha szükséges azonnal segítsenek megerősíteni védelmet. A honvéd tisztjelöltek péntek este óta 12 órás váltásokban dolgoznak a Margitszigeten, ahol a vízszint folyamatosan emelkedik, és a korábban felállított gátat már elérte az árhullám.

18:47


A  tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájából 50-50 katonát küldtek ki Nyergesújfalura és Süttő térségébe, hogy segítsék a helyieket az árvíz elleni védekezésben.

18:32

Videó: Győri katonák a gáton, Koroncón18:25


A győri, illetve a Győrbe vezényelt katonák több, mint 800 fővel éjszaka is folytatják a munkát. Győrújfalun 450-en a töltést erősítik, Koroncón 150-en gátmegtámasztást folytatnak, Dunaszentpálon 100-an a talpfolyásoknál bordás kavicsos megtámasztást végeznek, Győrben, a város különböző pontjain 100-an dolgoznak, míg Koroncó és Rábapatona között további 50 katona segít a védekezésben.

17:48

A kiöntött Duna által körbevett lakóépületek a kitelepített Római-parton június 8-án, szombaton.(fotó: Kocsis Zoltán / MTI)

17:22

Az áradó Duna Budapesten, szombat délután. (a panorámakép nagyítható!)(fotó: Rácz Tünde)

17:16

Dunaszentpál: zenészek (is) a gáton

Koroncóval ellentétben egy másik Győrhöz közeli faluban, Dunaszentpálon úgynevezett hordott, új töltés található, persze fóliázott homokzsákokkal megerősítve. A vízügyesek szerint a folyó itt épp a késő délutáni órákban tetőzött, aztán pedig lassú apadás várható. Ez nem túl bíztató, mert az új töltés sajátosság az, hogy túl sokáig nem bírja a folyamatos víznyomást. Persze azért a gát stabil, de folyamatosan kell homokzsákokkal támasztani.

Dunaszentpálon épp az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségének katonái dolgoznak, akik gyakorlatilag saját helyőrségükből azonnal a terepre mentek.

„98 fővel jöttünk Győrbe. Az állományban műszakiak és lövészek mellett megtaláljuk a helyőrségi zenekar tagjait is. Éjfélkor indultunk Hódmezővásárhelyről, fél hatra érkeztünk a győri laktanyába, aztán pedig indultunk is ide a terepre. Homokzsákokból bordatámaszokat építünk, ezzel erősítjük a nyúlgátat. A hangulattal nincs baj, az erőnk még friss, de a tűző nap nagyon kiveszi az energiánkat”- nyilatkozta kérdésünkre Kovács István őrnagy, a helyőrségi zenekar karmestere.(fotó: Kálmánfi Gábor)

16:59


Koroncó: viszonylagos nyugalom

A Győrhöz közeli Koroncón régi, „öreg” a gát, ezért még a tetőzés óráiban viszonylagos nyugalom uralkodik. A Bakony-ér mondjuk inkább kisebb folyóhoz hasonlít, de a töltés csak néhány helyen szivárog kissé. Nem veszélyes, mondják a helyiek.

A térségben, a nappali műszakban épp az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred láthatóan elcsigázott katonái töltik meg a homokzsákokat. Noha tudjuk, hogy a katona legjobb barátja az időjárás, a közel harminc fokos rekkenő hőség nagyon sokat kivesz az amúgy is több napja váltásos munkarendben, kemény fizikai munkát végző katonákból.

„Egyre nehezebben bírjuk ezt a meleget, de a civil lakosság összefogása bennünk is tartja a lelket. Igyekszünk pihenőidőben regenerálódni, amennyire lehet. A gát elég biztonságos amúgy, a helyiek szerint nem lesz probléma. Ők egyébként nagyon kedvesek, hoznak nekünk ételt-italt, érdeklődnek…” – mondja Bertalan Attila törzsőrmester, az ezred logisztikai zászlóalj szállító rajparancsnoka.

„Szó szerint ég a bőrünk. Naptejjel próbálunk valahogy védekezni… Reggel ötkor kelünk és gyakran este hétkor jön a váltás. Aztán zuhany, és fekszünk le aludni. Este néha láthatjuk a laktanya előtt a családunkat, ebből lehet erőt meríteni. Meg persze abból, hogy a jó ügyet szolgáljuk” – fűzi hozzá Jedlinszki Gusztáv főtörzsőrmester.(fotó: Kálmánfi Gábor)

16:51

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái is elindultak Nagymarosra, hogy a kritikus helyen segítsék az árvízi védekezést. A helyszínen csatlakoznak hozzájuk még az MH Logisztikai Ellátó Központtól kijelölt katonák is.

16:44


„Nagy odaadással dolgoznak a katonák”

Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök június 8-án több helyszínen is megtekintette az árvíz elleni védekezési munkálatokat. Eddigi tapasztalatairól és az elkövetkezendő napok várható történéseiről a honvedelem.hu Dunaszentpálon készített vele mini-interjút.

Mi a véleménye a katonák helytállásáról?

Rendkívül nagy odaadással, intenzitással dolgoznak a katonáink. Bármerre is jártam, mindenhol a legnagyobb elismeréssel szóltak munkájukról. Itt Dunaszentpálon is tapasztalom, hogy a helyzet nagyon gyorsan változik, és ahol veszélyesebbé válik a szituáció, oda azonnal a katonákat irányítják.

Van-e még fizikai és mentális tartalék az elmúlt napok megfeszített munkája után?

Van. Nyilván elfáradnak honvédeink, mert ez a munka rendkívül nagy megterhelést jelent, de munka közben és a váltás után is akad lehetőség némi feltöltődésre, pihenésre. Egyébként pedig épp reggel jelentették, hogy még 5000 fő áll bevetésre készen.(fotó: Kámánfi Gábor)

Honvédségi szempontból mi várható az elkövetkezendő napokban?

Itt ugyan pillanatnyilag tetőzik a víz, de a lejjebbi szakaszon a vízállás még nem érte el a maximumot. A Magyar Honvédséghez még a mai napon is rengeteg igény érkezett, érkezik, elsősorban most a Dunakanyar térségéből – nemrég például 1200 katonát kellett odairányítanunk. Úgy gondolom, hogy a jövő hét első napjai is a segítségnyújtás jegyében fognak telni, meglátjuk hová kell mennünk még védekezni. Viszont nagyon remélem, hogy csak védekezni kell majd, nem pedig a bajba jutottakat kimenteni… Egyre több katona, illetve önkéntes tartalékos dolgozik a gátakon és ez nem is fog változni egy ideig.

Meddig követi a haderő úgymond a Duna áradását?

Végig a folyó teljes szakaszán, ameddig szükséges. Nem titok: már megkezdtük Kalocsán a következő bázislaktanya kialakítását, ha szükséges onnan fogjuk folytatni az árvíz elleni védekezést. Ha a helyzet úgy hozza, a legtöbb alakulattól oda fogunk vezényelni katonákat. Egyébként a különböző alakulatok katonái nagyon jól működnek együtt – akad olyan helyszín, ahol egyszerre négy-öt szervezet képviselői is dolgoznak. Ezért is elismerésemet szeretném kifejezni mindenkinek.(fotó: Kálmánfi Gábor)

16:38

A vízállások alakulása a Dunán szombat délután. (a kép nagyítható!)16:31


Az elöntött budai alsó rakpart és a Parlament épülete június 8-án. A mai nap folyamán a Duna vízszintje Budapesten meghaladta a 2006-ben mért eddigi legmagasabb, 860 centiméteres értéket.(fotó: Kallos Bea / MTI)

16:26


Tréleren állva, indulásra készek a PTSZ-ek Szentendrén, az MH Altiszti Akadémiám. A tervek szerint a lánctalpas kétéltűek szombaton indítják útnak a víztől már körbezárt Kisorosziba.(fotó: Konkoly Dávid)

16:15

Ma este 6 órától két váltásban összesen 1100 katona kezdi meg a munkát a Dunakanyar 9 településén. 12 órás váltásokban dolgoznak majd, kézzel építik a gátakat.

16:11


Az MH 54. Veszprém Radarezredtől ma újabb katonák indultak Dunakeszire, az árvízi védekezésre. A további utasításokat és feladataikat az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredtől kapják majd meg.(fotó: MH 54. Veszprém Radarezred)

16:07

Az MH Katonai Közlekedési Központ tábori ágyakat és ágybetéteket szállított Nyírtelekről Győrbarátba. Man tehergépkocsikkal több ezer takarót és lepedőt vittek Táborfalváról Győrbe, illetve az árvíz védekezésben - szintén Győr környékén - nehézgépszállításokat hajtanak végre.

15:54

A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái építik a tábori ellátó pontot Kalocsán.(fotó: Juhász László százados / MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred)

15:45

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök szombaton délután Komáromban megtekintette az ideiglenes védművet, Sándor Zsolt dandártábornokkal az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnokával.(fotó: Petrovics Renáta / MH 25. Klapka György Lövészdandár)

15:20

Több százan védekeznek Koroncón

Kétszáz katona és több száz önkéntes erősíti a gátat a Győr-Moson-Sopron megyei Koroncón - közölte a Dunából érkező víz által visszaduzzasztott Bakony-ér veszélyeztette település polgármestere szombaton az MTI-vel.

Radicsné Kincses Mária  elmondta: a június elején megszokott 30-50 centivel szemben most 400 centimétert mutat a vízmérce. A gátakat erősítik homokzsákokkal, és várják, hogy tetőzzön az ár, amelynek emelkedése mostanra már igencsak lelassult.

(MTI)

15:15


Komáromnál tetőzik a Duna. A szakemberek szerint a katonák által épített ideiglenes gát kitart majd, de az egyenruhások nem pihenhetnek sokat. A vasúti rendező-pályaudvarnál, ahol az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái is vannak, még mindig töltik a homokzsákokat, felkészülve minden eshetőségre.(fotó: Petrovics Renáta / MH 25. Klapka György Lövészdandár)

15:03

Elkészült Komáromnál a katonák által épített ideiglenes védmű, így lélegzetvételnyi pihenőt engedhetett meg magának a fáradt állomány.(fotó: Petrovics Renáta / MH 25. Klapka György Lövészdandár)

14:42

Ma reggel az MH Pápa Bázisrepülőtér 50 katonája folytatta a munkát Koroncón, ahol a Bakony-ér erősen felduzzadt, visszafelé folyik a Marcal nyomására. Az áradás a falu lakott részét fenyegeti, a hidakat már megtámasztották, hogy ellenálljanak a szokatlanul nagy víz nyomásának. A pápai katonák reggel a homokzsákokat töltötték, majd dél óta a bakony-éri gátat erősítik győri bajtársaikkal együtt.

14:26

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred teljes hadihajós alosztálya, illetve a náluk állomásozó szentesi katonák is homokzsákot töltenek és nyúlgátat építenek - védve ezzel a Magyar Honvédség hadikikötőjét.(fotó: MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred)

14:17

Pilismaróton csak a Magyar Honvédség búvárai mehetnek az átázott gát közelébe. A helyszínen folyamatosan dolgozik egy 12 fős csoport, amely hat búvárból és a segítő személyzetből áll. Feladatuk a gát megerősítése.

Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonái motorral felszerelt rohamcsónakokkal, a rendőrséggel közös járőrfeladatokat hajtanak végre a vízzel elöntött területen.

14:11

Árvízvédelmi rádiót indít a közmédia

ÁRvíz FM néven árvízvédelmi rádiót indít vasárnap reggel 8 órától a közmédia. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyártásában készülő műsorok a nap 24 órájában hallhatók lesznek - közölte az új csatorna vezetője az MTI-vel.

Tóth Tamás Antal elmondta, a rádió a korábbi Neo FM frekvenciáin sugároz majd, így Budapesten például a 100.8 MHz-es frekvencián lesz fogható. Tájékoztatása szerint a rádió a tervek szerint 30 napig sugározza majd adását. A műsorokat a közmédia munkatársai gyártják, illetve azok alapvetően a közmédia híreire épülnek.

Tóth Tamás Antal arról beszélt, a csatornán folyamatosan tudósítanak majd az árvízi védekezésről. „A rádió nonstop nyomon követi az eseményeket, élő műsorvezetéssel, helyszíni tudósításokkal” - mondta az árvízvédelmi rádió vezetője, hozzátéve: a szervezési munkák és a menetrend kialakítása jelenleg is tart.

(MTI)

13:58


Az MH Katonai Operatív Törzs a Duna-kanyar térségében kialakult árvízi vészhelyzet kezelése érdekében újabb erők bevonását rendelte el. Több mint 800 fő indult vagy indul útnak az elkövetkezendő órákban.

13:51


Ma délelőtt Vanyur Tibor mérnök ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka meglátogatta a parancsnokság aktív és tartalékos állományát, akik már kora reggel óta 12 órás váltásban rakják a homokzsákokat Szentendrén, a Duna-korzónál.(fotó: Ifju Tímea főhadnagy / MH HKNYP)

13:43

Ma délelőtt a Katonai Operatív Törzs azonnali hatállyal elrendelte az MH Összhaderőnemi Parancsnokság árvízi védekezésre kijelölt katonáinak készenlétét és berendelését. Az első váltás katonái, a kiértesítéseket és a laktanyába történő beérkezést követően útnak indultak a Dunakanyar térségébe. Csobánkára érkeznek, ahol hamarosan megkezdik feladataikat az árvízzel sújtott térségben.(fotó: MH ÖHP)

13:36

Az elkövetkező órákban elszórtan, elsősorban az Északi-középhegységben, illetve a Dunántúlon várhatók zivatarok, helyenként felhőszakadás, néhol jégeső is valószínű. A hevesebb gócokat 60-70 kilométer/órás közötti széllökések kísérhetik - olvasható az MH Geoinformációs Szolgálat 13:15 órakor kiadott meteorológiai riasztásában.(fotó: MH GEOSZ)

13:15

A jó munkához erő is kell!

Háromezer-hatszáz kilogramm vadhúst adott át az árvízi védekezésben részt vevő katonák részére az egyik erdő- és vadgazdálkodási részvénytársaság. A felajánlott szállítmányt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a tatai laktanyában vette át szombaton délelőtt Kisteleki Pétertől, a cég vezérigazgatójától.

Több mint három és fél tonna vaddisznó combból készül majd a Győr és Komárom környéki árvízvédelmi munkálatokban közreműködő katonák vasárnapi ebédje. Az alapanyagot felajánló erdő- és vadgazdálkodási cég vezérigazgatója a szállítmány ünnepélyes átadásán kiemelte: a gátakon folyó heroikus küzdelembe a részvénytársaság is szeretett volna valamilyen módon közreműködni. Ezért gondolták ki ezt az adományozást.(fotó: Szűcs László)

„A mi embereink is ott vannak a védvonalakon, a Szigetköztől Gemencig” – tette hozzá Kisteleki Péter.

Vargha Tamás a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: nagy örömmel fogadták, hogy a gátakon dolgozó katonák még egy segítséget kapnak. Mivel a jó munkához erő is, ezért e felajánlás nagyon hasznos, a katonák „ereje” vasárnap ebből a vadhúsból származik majd.

„Több napja dolgoznak katonáink a gátakon, ma már több mint 4500-an. A létszám emelkedik, mert ahogy beérkezett Magyarországra a tetőző víz – amely minden eddigi rekordot megdöntött – további gátemelésekre és még több munkás kézre van szükség” – fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Sándor Zsolt dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka elmondta: a Tatán maradó 1800 kilogramm húsból vasárnapra főznek több ezer adag finom vadpörköltet a katonaszakácsok. A felajánlás másik fele pedig a Győr környékén védekező katonákhoz kerül.(fotó: Szűcs László)

12:33

Zivatar, szél, felhőszakadás, jégeső várható!

„Ma a délutáni, esti időszakban szórványosan várhatók zivatarok. Helyenként felhőszakadás (kis területen, rövid idő alatt akár 30 milliméternyi csapadék), illetve néhol jégeső is valószínű. Az intenzívebb zivatarokat 60-70 kilométer/óra körüli széllökések kísérhetik. A hevesebb időjárási jelenségekre főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység területén lehet számítani, de kisebb eséllyel máshol is előfordulhatnak. Holnap is főként a nap második felében, leginkább a középső és a keleti tájakon alakulhatnak ki elszórtan zivatarok, a maiakhoz hasonló kísérőjelenségekkel” - olvasható az MH Geoinformációs Szolgálat szombaton, 12 órakor kiadott meteorológiai veszélyfigyelmeztetésében.

12:26

Az MH Ludovika Zászlóalj második váltásának kevésbé látványos, de annál felelősségteljesebb feladat jutott a Margitszigeten szombat délelőtt. A gát már elkészült a sziget teljes hosszában, így a honvéd tisztjelöltek dolga elsősorban a gát, illetve a vízállás folyamatos felügyelete. A Duna pedig folyamatosan egyre emelkedik, egyes területeken már csak a homokzsákok tartják vissza.

„Elsősorban arra kell figyelnünk, hol szivárog a gát, a víz valahol utat tör-e. Ha ilyet látunk a ránk bízott szakaszon, azt azonnal jelentjük, illetve megtesszük a szükséges lépéseket” – mondta el az egyik éber figyelő.(fotó: Révész Renáta főhadnagy / MH Ludovika Zászlóalj)

12:14

Még folyik Kalocsán a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái által működtetett ellátó pont kiépítése, de már megérkeztek az első berendelt katonák a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázistól, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázistól és az MH 5. Bocskai István Lövészdandártól.

12:03


Szombaton délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter a győrújfalui védekezés helyszínén járt. A kormányfő és a honvédelmi tárca vezetője – miután meghallgatta Kovács Ferenc mérnök ezredes, a védekezést irányító parancsnok a jelentését – személyesen győződött meg a napok óta tartó erőfeszítések eredményeiről. Szemléjük során megköszönték a katonák segítségét.

Jelenleg 350 katona erősíti a töltést Győrújfalun, Koroncón és Dunaszentpálon pedig 200-200 honvéd végzi a fakadó vizek eltömítését, illetve a gát megtámasztását.(fotó: Sályi Gergő törzsőrmester / MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakéta Ezred)

11.01

Eddig 972 embert kellett kitelepíteni otthonából, hajnalig több mint 5,8 millió homokzsákot építettek be a gátakba - közölte Orbán Viktor miniszterelnök újságírókkal szombaton délelőtt Győrújfalu határában. „Komárom és Esztergom rendben van” – jelentette ki. Hozzátette: a következő „veszélyes” pont Pilismarót, ahová rövidesen elindul.

(MTI)

10.59


A HM Verga Zrt. 20 platós autóval és 3 nagy teljesítményű terepjáróval, valamint a munkatársakból alakult önkéntesek csoportjával indult segíteni a Szigetközbe.

10.53

Zéró tolerancia a légi
„katasztrófaturistákkal" szemben

A korlátozás alá eső légterekben a Magyar Honvédség repülőgépei fontos árvízvédelmi feladatokat látnak el, és e repülések biztonságos végrehajtása kiemelt feladat. A Gemenci Erdő és Vadgazdálkodás Zrt. és a Baja Helyi Védelmi Bizottság elnökének kérésére a vadállomány védelme érdekében a Légügyi Hivatal fokozottan felhívja a figyelmet a Gemenci erdőtömb és kiemelten a Veránka sziget feletti légtérben történő repülések tiltására a 26/2007. (III. 1) GKM-HM-KvVM együttes rendeletben „GEMENC"-ként megjelölt légtér elkerülésére.

A Légügyi Hivatal, együttműködve a HungaroControl Zrt.-vel és a Magyar Honvédséggel kiemelten fogja ellenőrizni a korlátozott légterek - ezen belül is kiemelten a „GEMENC" korlátozott légtér - területére érvényes előírások betartását. Az önjelölt, tényleges megbízás nélküli „segítők", illetve a légi „katasztrófaturisták" berepülései ellen a hatóságok minden törvényes eszközzel fel fognak lépni. Az ide vonatkozó előírások megsértőivel szemben - tekintettel a kihirdetett veszélyhelyzetre - a Légügyi Hatóság a légügyi törvényben előirt legsúlyosabb szankciókat fogja alkalmazni."

10.46

Tegnap közel 300 önkéntes tartalékos vonult be az MH HKNYP állományából Szentendrére. Ma reggel 6 óra óta tartalékosok segítik az árvízvédelmi munkálatokat a szentendrei Duna-korzón, és már elindultak Dunabogdányba is.(fotó: Ifju Tímea főhadnagy / MH HKNYP)


10.42

Büszkeséggel és nagyon jó érzéssel tölt el, hogy katonáinkra bárhol, bármikor, minden körülmények között lehet számítani – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke június 8-án reggel, a Honvédelmi Minisztériumban adott helyzetjelentésen.

Az árvízvédelmi területeken irányító parancsnokok helyszíni és videókapcsolásos jelentéseiből kiderült: a Magyar Honvédség teljesen kézben tartja a helyzetet, minden a tervek szerint folyik. „A terveket azért készítjük, hogy mindenre felkészültek legyünk. Amikor elemezzük a különböző helyzeteket, azt nézzük, hogy mi fordulhat elő. Lehetett látni, már a második fázisban: előfordulhat, hogy evakuálni kell. Előfordult, de nem a honvédségé volt ez a feladat. Mi attól függetlenül párhuzamosan nem csak tervezünk, készülünk is rá, hiszen bármi történhet, amikor mégis azt mondják, hogy szükség van a katonai beavatkozásra és a katonai képességre” – mondta a honvedelem.hu kérdésére a Honvéd Vezérkar főnöke.(fotó: Snoj Péter)

Amellett, hogy 4600 katona – köztük önkéntes tartalékosokkal és a Ludovika Zászlóalj honvédtisztjelöltjeivel – már most is a 760 kilométer hosszú árvízvédelmi területen dolgozik nappali és éjjeli váltásokban, további 5000 fő mozgósítható szükség esetén. Jelenleg körülbelül 600 honvédségi technikai eszköz segíti a munkálatokat, köztük helikopterek, teherautók, szállító- kutató-mentő járművek és rohamcsónakok.

Benkő Tibor vezérezredes elmondta a parancsnokoknak, hogy Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója nagyszerűnek nevezte és elismerte a katonák szüntelen munkáját.

10.16

Újabb 500 katona és önkéntes indult el éjjel a Bocskai-dandártól

Pénteken éjjel Debrecenből 300, Hódmezővásárhelyről 100 katona indult el Koroncóra és Dunaszentpálra, ahol ma reggel kapcsolódtak be a katasztrófa-elhárítási feladatokba. Hajnalban az önkéntes tartalékosok is elindultak – összesen mintegy nyolcvanan – az MH 5. Bocskai István Lövészdandár két helyőrségéből Kalocsa felé. Innen egy mobil operatív csoport irányítja majd a Budapesttől délre fekvő területek védekezési munkálatait. Az a több mint 900 bocskais katona - közöttük a harci búvárokkal -, aki már kedd óta folyamatosan dolgozik az árvíz sújtotta részeken, jelenleg is Győr, Győrújfalu, Győrzámoly, Tát és Ásványráró és Esztergom településeken erősíti és építi a gátakat. Így már csaknem 1500 katonájával vesz részt az árvízi védekezésben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár.(fotó: Budai Anna / MH 5. Bocskai István Lövészdandár)

10.13

Megérkezett Kalocsára a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 114 katonája, akiknek az a feladatuk, hogy a laktanya objektumában 600 fő elszállásolására és 1300 fő étkeztetésére szolgáló tábori ellátó pontot alakítsanak ki. A meglévő kőépületeken kívül felkészülnek az ide érkező állomány sátrakban történő pihentetésére is, és épül a tábori ellátó pont konyhája.

10.08

Gátfóliázásra indult Pilismarót térségébe a szolnoki MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj búvárcsoportja. Elindult Tata bázislaktanyából egy SLB 92 könnyűbúvár felszereléssel és felfújható gumicsónakokkal felszerelt könnyűbúvár csoport a térségbe, gát-megerősítési feladatokra. Pilismarót az egyik legveszélyeztetettebb település ezekben az órákban. A régi töltés átázása miatt azonnali segítséget kértek a honvédségtől, így Tatáról a búvárcsoportokon kívül azonnali hatállyal kézi munkaerőt végző csoport is útnak indul a helyszínre, hogy segítse a gát megerősítését. A település körzetében megkezdte járőrözési tevékenységét egy könnyű vízi mentő csoport.

09:10


Orbán Viktor miniszterelnök az árvízi védekezés irányításával kapcsolatban tartott vezetői értekezlet után tartott sajtótájékoztatón Győrben, június 8-án.(fotó: Krizsán Csaba / MTI)

09:08

A Magyar Honvédség hadikikötőjében szombat reggel 852 centiméteres vízállást mértek, ami azt jelenti, hogy a kikötő déli oldalát jócskán elöntötte a víz. Szükségessé vált a már meglévő nyúlgát megerősítése, újabb építése, ezért még hatezer homokzsák és körülbelül 100 köbméter homok érkezik a kikötőbe hogy a hadihajós alosztály katonái a robbanóanyag kereső kutyák keneljeit, illetve az ott lévő épületet megvédjék. Hajnalban a kikötőbe Szentesről újabb pontonos Kraz érkezett.

09:05

Elkészült a komáromi ideiglenes védmű, amelynek építésében komoly szerepe volt - a többi alakulat mellett - az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred átcsoportosított aktív és önkéntes védelmi tartalékos állományának is. Jelenlegi feladatuk a buzgárok figyelése. Az ezred híradó és informatikai szakállománya műholdon keresztül közvetlen kapcsolatot biztosít a gáton dolgozó parancsnokok, a Honvéd Vezérkar főnöke és az MH ÖHP MVCS között győrújfalui és komáromi helyszínekkel.

08:57

Folyik a szolgálat átadás Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Műveletvezetési Csoportjánál, ahol a nap 24 órájában dolgoznak a szakemberek, tervezik és koordinálják a műveleteket.(fotó: Tabiné Darabos Anna őrnagy / MH ÖHP)

08:38

Orbán Viktor: a legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe

A miniszterelnök szerint a következő két nap lesz a legnagyobb próbatétel az árvízi védekezésben részt vevőknek, „most jön a neheze”.

Orbán Viktor szombat reggeli győri sajtótájékoztatóján kiemelte: továbbra is az a legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe. A miniszterelnök hangsúlyozta: a gátszakadás legkisebb veszélye esetén a következő napokban is kitelepítik a környékbeli települések lakosságát, ahogy ez Győrújfaluban történt pénteken.

(MTI)

08:16


Katonák és civilek együtt Győrújfaluért

A Magyar Honvédség katonái és az önkéntes polgárok együtt építik a gátat a Duna győrújfalui szakaszán. A munkálatokat Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is megtekintette június 7-én.

A Magyar Honvédség állományából - többek között - az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred 146 katonával és 39 önkéntes védelmi tartalékossal, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyvédelmi Zászlóalj 35 katonával, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis pedig négy szállítóhelikopterrel vesz részt a győrújfalui árvízvédelmi feladatokban. 

Vargha Tamás az előző nap a szentendrei előkészületekben, most pedig a győrújfalui munkálatokban vett részt vett.(fotó: Kovács Zoltán)

08:03

A győri, illetve a Győrbe vezényelt katonák péntek éjszaka is folytatták az árvízvédelmi munkálatokat. Szombaton  reggel újabb erősítés érkezett a Magyar Honvédség többi alakulatától, így amellett, hogy Győrújfalun továbbra is 450 katona erősíti a töltést, Koroncón immár 400 honvéd végzi a fakadó vizek eltömítését, illetve a gát megtámasztását.

07:57

Hajnalban

Több mint 12 órányi homokzsák pakolás után sem állt le a munka a komáromi vasútvonalak mentén. Az MH Bakony Harckiképző Központ katonái kedd óta vesznek részt az árvízi védekezésben.(fotó: Szausev Xénia / MH Bakony Harckiképző Központ)

07:43
Pénteken Koronczai Tibor mérnök alezredes, a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred megbízott parancsnoka látogatta végig az ezred árvízi védekezésben dolgozó katonáit. A mintegy kétszáznegyven katona lelkesen, kitartóan teljesíti feladatát mindaddig, amíg szükség van rájuk.(fotó: Révész Csaba / MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred)

07:35

Pénteken délután Gangler László ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka meglátogatta az árvízdelemben részvevő pápai katonáit. Elkísérte Berek Zsolt törzszászlós, az alakulat vezénylőzászlósa is. Természetesen kimentek a csapattal Győrújfalura, ahol nagy erővel próbálják megerősíteni a gátat. A szolnoki helikopterek is fáradhatatlanul hordták a homokzsákokat, mindenki teljes erővel a védekezésre koncentrál.(fotó: Soproni Éva zászlós / MH Pápa Bázisrepülőtér)

07:21

A Komárom ideiglenes gátnál pénteken délután és éjszaka a Magyar Honvédség nyolc munkacsoportja tartózkodott. A kint lévők jelentős része a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandártól lett bevonva az árvízvédelmi feladatokba.(fotó: Petrovics Renáta / MH 25. Klapka György Lövészdandár)

07:07

Homokzsákok pakolásával és a gátak őrzésével töltötték az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei a péntekről szombatra virradó éjszakát. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának hallgatói péntek estétől vesznek részt az árvízi védekezésben a Margitszigeten.(fotó: Szilágyi Dénes)

06:44

A fővárosban emelkedett legtöbbet a vízszint az elmúlt órákban

Az elmúlt órákban Budapesten emelkedett legnagyobb mértékben, 13 centiméterrel a Duna vízszintje, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleménye szerint szombaton hajnalban 4 órakor 841 centimétert mértek, a tetőzést hétfő hajnalra várják 885 centiméterrel. Nagybajcsnál csak 1 centimétert emelkedett a szint, a Győr-Moson-Sopron megyei településen szombat hajnalra várják a tetőzést 910 centiméteren. Az OMIT közleménye szerint szombaton hajnalban Komáromnál 836 centiméter, Esztergomnál 788 centiméter, Nagymarosnál 711 centiméter magas volt a vízszint.

(MTI)

Készítette: Füzes Judith, Szűcs László, Draveczki-Ury Ádám, Snoj Péter, Kálmánfi GáborKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Kisorosziban járt a köztársasági elnök
Kisorosziban járt a köztársasági elnök / 01. Kisorosziban járt a köztársasági elnök / 02. Kisorosziban járt a köztársasági elnök / 03. Kisorosziban járt a köztársasági elnök / 04.
Kisorosziban járt a köztársasági elnök / 05. Kisorosziban járt a köztársasági elnök / 06. Kisorosziban járt a köztársasági elnök / 07. Kisorosziban járt a köztársasági elnök / 08.
Kisorosziban járt a köztársasági elnök / 09. Kisorosziban járt a köztársasági elnök / 10. Kisorosziban járt a köztársasági elnök / 11. Kisorosziban járt a köztársasági elnök / 12.
Kisorosziban járt a köztársasági elnök / 13. Kisorosziban járt a köztársasági elnök / 14.
Az áradó Duna Budapesten, szombat délután
Az áradó Duna Budapesten, szombat délután / 01. Az áradó Duna Budapesten, szombat délután / 02. Az áradó Duna Budapesten, szombat délután / 03. Az áradó Duna Budapesten, szombat délután / 04.
Katonazenészek is erősítik a gátat
Katonazenészek is erősítik a gátat / 01. Katonazenészek is erősítik a gátat / 02. Katonazenészek is erősítik a gátat / 03. Katonazenészek is erősítik a gátat / 04.
Katonazenészek is erősítik a gátat / 05. Katonazenészek is erősítik a gátat / 06.
Viszonylagos nyugalom van Koroncón
Viszonylagos nyugalom van Koroncón / 01. Viszonylagos nyugalom van Koroncón / 02. Viszonylagos nyugalom van Koroncón / 03. Viszonylagos nyugalom van Koroncón / 04.
Viszonylagos nyugalom van Koroncón / 05. Viszonylagos nyugalom van Koroncón / 06.
Épül a tábori ellátó pont Kalocsán
Épül a tábori ellátó pont Kalocsán / 01 Épül a tábori ellátó pont Kalocsán / 02 Épül a tábori ellátó pont Kalocsán / 03 Épül a tábori ellátó pont Kalocsán / 04
Épül a tábori ellátó pont Kalocsán / 05 Épül a tábori ellátó pont Kalocsán / 06 Épül a tábori ellátó pont Kalocsán / 07 Épül a tábori ellátó pont Kalocsán / 08
Épül a tábori ellátó pont Kalocsán / 09 Épül a tábori ellátó pont Kalocsán / 10 Épül a tábori ellátó pont Kalocsán / 11
Szentendre - Dunakorzó
Szentendre - Dunakorzó / 01 Szentendre - Dunakorzó / 02 Szentendre - Dunakorzó / 03 Szentendre - Dunakorzó / 04
Szentendre - Dunakorzó / 05 Szentendre - Dunakorzó / 06 Szentendre - Dunakorzó / 07
Vadhúst kaptak az árvizen dolgozó katonák
Vadhúst kaptak az árvizen dolgozó katonák / 01 Vadhúst kaptak az árvizen dolgozó katonák / 02 Vadhúst kaptak az árvizen dolgozó katonák / 03 Vadhúst kaptak az árvizen dolgozó katonák / 04
Vadhúst kaptak az árvizen dolgozó katonák / 05
Győrújfaluba látogatott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára
Győrújfaluba látogatott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára / 01 Győrújfaluba látogatott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára / 02 Győrújfaluba látogatott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára / 03 Győrújfaluba látogatott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára / 04
Győrújfaluba látogatott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára / 05 Győrújfaluba látogatott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára / 06 Győrújfaluba látogatott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára / 07 Győrújfaluba látogatott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára / 08
Győrújfaluba látogatott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára / 09
A gátakon a 43-as ezred katonái
A gátakon a 43-as ezred katonái / 01 A gátakon a 43-as ezred katonái / 02 A gátakon a 43-as ezred katonái / 03 A gátakon a 43-as ezred katonái / 04
A gátakon a 43-as ezred katonái / 05 A gátakon a 43-as ezred katonái / 06 A gátakon a 43-as ezred katonái / 07 A gátakon a 43-as ezred katonái / 08
A gátakon a 43-as ezred katonái / 09 A gátakon a 43-as ezred katonái / 10 A gátakon a 43-as ezred katonái / 11 A gátakon a 43-as ezred katonái / 12
Komárom és Szőny között...
Komárom és Szőny között... / 01 Komárom és Szőny között... / 02 Komárom és Szőny között... / 03 Komárom és Szőny között... / 04
Komárom és Szőny között... / 05 Komárom és Szőny között... / 06 Komárom és Szőny között... / 07 Komárom és Szőny között... / 08
Komárom és Szőny között... / 09 Komárom és Szőny között... / 10 Komárom és Szőny között... / 11 Komárom és Szőny között... / 12
Komárom és Szőny között... / 13 Komárom és Szőny között... / 14 Komárom és Szőny között... / 15 Komárom és Szőny között... / 16
Komárom és Szőny között... / 17 Komárom és Szőny között... / 18 Komárom és Szőny között... / 19 Komárom és Szőny között... / 20
A gáton éjszakázott az MH Ludovika Zászlóalj első váltása
A gáton éjszakázott az MH Ludovika Zászlóalj első váltása / 01 A gáton éjszakázott az MH Ludovika Zászlóalj első váltása / 02 A gáton éjszakázott az MH Ludovika Zászlóalj első váltása / 03 A gáton éjszakázott az MH Ludovika Zászlóalj első váltása / 04
A gáton éjszakázott az MH Ludovika Zászlóalj első váltása / 05 A gáton éjszakázott az MH Ludovika Zászlóalj első váltása / 06 A gáton éjszakázott az MH Ludovika Zászlóalj első váltása / 07 A gáton éjszakázott az MH Ludovika Zászlóalj első váltása / 08
A gáton éjszakázott az MH Ludovika Zászlóalj első váltása / 09 A gáton éjszakázott az MH Ludovika Zászlóalj első váltása / 10 A gáton éjszakázott az MH Ludovika Zászlóalj első váltása / 11
Kapcsolódó videó
Az árvízi felderítést is segíti a drón
Jelentés a Honvéd Vezérkar főnöknek
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat