honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
A magyar katonai repülés évszázados története
A Zrínyi Kiadó újonnan megjelent „A Nemzet Szárnyai” című kötetét először vehették kézbe július 16-án a Stefánia-palotában azok a meghívott vendégek, akik ellátogattak a könyv díszbemutatójára. A rendezvényen részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter és Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese, valamint Farkas Anikó, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke.


„A Zrínyi Kiadó nagyon komoly megújuláson ment át az elmúlt három esztendőben” – kezdte beszédét Hende Csaba, aki kitért arra, hogy a sikernek számtalan fokmérője van, így a szellemi siker és a minőség üzleti sikerre is váltható. A tárcavezető nagyon figyelemreméltónak találta azt a törekvést, hogy a kiadó hiteles könyveket ad az olvasók kezébe. „Ez a kötet arról szól, hogy repülni muszáj. A magyar katonának repülnie kellett a haza védelmében az elmúlt száz évben mindig” – mondta a miniszter.

Bozsonyi Károly, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. ügyvezetője rövid számvetésben foglalta össze a kiadó elmúlt két és fél éves munkáját: negyven könyv − ebből 15 angol nyelven, vagy angol nyelven is − két tankönyv, egy szótár és 12 kisnyomtatvány látott napvilágot egy maroknyi, ám igen jól képzett csapat jóvoltából. A most megjelent kiadványt is hosszú, komoly előkészítő munka előzte meg, de a végeredmény magáért beszél: „Méltó emléket állít a magyar katonai repülés 100 évének és a magyar légierő 75 évének” − fogalmazott az ügyvezető.

„Ezt a könyvet úgy szültük meg, hogy mindannyian megszenvedtük! 20-25 éves kutatómunka, e-mailek, telefonok, viták, amiknek az árán megszületett e kötet” – mondta Punka György, a könyv egyik szerzője. „Minden mondat, minden kép mögött emberi sorsok vannak. Ezt a könyvet akik kézbe veszik, óhatatlanul továbbgondolják, és ez a könyvnek a sorsa, ez a könyv sorsának a szépsége” – érvelt a szerző.A repülőnap szervezése kapcsán merült fel, hogy a 75 éves évfordulóra készülve jó lenne, ha egy ilyen mű megszületne. „Komoly szakmai viták zajlottak a mű megszületése során, de mindenkit a jobbítás szándéka vezérelt” – e szavakkal zárta a rendezvényt Orosz Zoltán pohárköszöntőjében.

A rendezvény egyik megható pillanata volt vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredes, a II. világháborús magyar légierő „Puma” századának hős pilótája és a legfiatalabb magyar Gripen-pilóta, Zakariás Zoltán főhadnagy találkozása. A repülés szeretetét és feltétlen megbecsülését méltatva adták át egymásnak jelképes ajándékaikat. A díszbemutató zenei aláfestését a Katona János alezredes, karnagy vezette MH Légierő Zenekar−Veszprém biztosította, korhű dalokból összeállított repertoárral.Bernád Dénes, Magó Károly és Punka György „A Nemzet Szárnyai” című kötete tiszteletadás a hajdanvolt és a mai mindennapok magyar katonai repülő embereinek. Három olyan szerző írta, akik közül egyik sem volt harci pilóta, csak egykoron a kék égbe vágyó kisgyerek. Olyan szemmel látják a repülőket, ahogyan az olvasók többsége, de éppen ezért azt is észreveszik, amit a repülők talán maguk sem. A gépek mellett, a gépekben – az embert. A repülők sorsában egy ország sorsát. A pilóták szélesre tárt sasszárnyaiban egy nemzet örökké vágyott, oly sokszor megcsonkított szárnyait.

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária
Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
„A Nemzet Szárnyai” című könyv díszbemutatója a Stefánia-palotában
„A Nemzet Szárnyai” című könyv díszbemutatója a Stefánia-palotában / 01. „A Nemzet Szárnyai” című könyv díszbemutatója a Stefánia-palotában / 02. „A Nemzet Szárnyai” című könyv díszbemutatója a Stefánia-palotában / 03. „A Nemzet Szárnyai” című könyv díszbemutatója a Stefánia-palotában / 04.
„A Nemzet Szárnyai” című könyv díszbemutatója a Stefánia-palotában / 05. „A Nemzet Szárnyai” című könyv díszbemutatója a Stefánia-palotában / 06. „A Nemzet Szárnyai” című könyv díszbemutatója a Stefánia-palotában / 07. „A Nemzet Szárnyai” című könyv díszbemutatója a Stefánia-palotában / 08.
„A Nemzet Szárnyai” című könyv díszbemutatója a Stefánia-palotában / 09. „A Nemzet Szárnyai” című könyv díszbemutatója a Stefánia-palotában / 10. „A Nemzet Szárnyai” című könyv díszbemutatója a Stefánia-palotában / 11. „A Nemzet Szárnyai” című könyv díszbemutatója a Stefánia-palotában / 12.
„A Nemzet Szárnyai” című könyv díszbemutatója a Stefánia-palotában / 13. „A Nemzet Szárnyai” című könyv díszbemutatója a Stefánia-palotában / 14.
Kapcsolódó videó
A magyar katonai repülés évszázados története
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test