honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Hadisírgondozási megállapodást írt alá Lengyelországban Hende Csaba
A hadisírgondozás területére vonatkozó együttműködési megállapodást kötött Lengyelországban Hende Csaba honvédelmi miniszter október 24-én, csütörtökön.
A tárcavezető az MTI-nek Varsóból telefonon nyilatkozva elmondta: Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszterrel írt alá együttműködési megállapodást a katonák és háborús polgári áldozatok sírjainak, emlékhelyeknek gondozásáról.

Hende Csaba azt mondta: nincsenek pontos adatok arról, hogy hány magyar katonát temettek el a mai Lengyelország területén. Mint kifejtette: annyit tudni, hogy a krakkói katonai körzetben mintegy négyszáz első világháborús haditemető van. Ezen felül a nyilvántartások alapján mintegy 800 második világháborús hősi halottunk is a mai Lengyelország területén van eltemetve.A megállapodás a sokszor ismeretlen magyar katonák végső nyughelyeként szolgáló honvédsíroktól kezdve a magyar és a lengyel fél által (több esetben közösen létrehozott) emlékhelyek gondozásáig terjed, beleértve az elesett katonákra és a háborús polgári áldozatokra emlékeztető emlékműveket, emléktáblákat is.

Hende Csaba Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszterrel a kétoldalú katonai együttműködés elmélyítéséről tárgyalt. Ezen belül kiemelten foglalkoztak a katonai oktatás, képzés, kiképzés kérdéseivel, a különleges műveleti erők és hadiipar területén lehetséges együttműködési lehetőségekkel. Emellett a Visegrádi Négyek (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia) kapcsolatrendszerére is kitértek.Mint Hende Csaba kiemelte: a múlt heti csúcstalálkozón a miniszterelnökök a katonai, biztonságpolitikai együttműködést az egyik súlyponti területként jelölték meg, továbbá abban is megállapodtak, hogy a tagállamok minden évben tartanak V4-es hadgyakorlatokat. A védelmi miniszterek ezen felül megvitatták a különböző regionális konfliktusok kölcsönös érdeklődésre számot tartó területeit is. Így például nagy súllyal tértek ki a balkáni helyzet elemzésére. Hende Csaba azt mondta: ezzel kapcsolatban mindketten hangsúlyozták, hogy a V4-eknek, a NATO-nak és az EU-nak is különös figyelmet kell fordítania a Nyugat-Balkán stabilitására. Meggyőződésük szerint a nyitott ajtók politikáját folytatva, biztosítaniuk kell a tagsági perspektívát a Nyugat-Balkán taggá válni kívánó népei számára, mert ebben a térségben így lehet a tartós békét és biztonságot, a stabilitást elősegíteni - mondta Hende Csaba.

Hende Csaba kétnapos lengyelországi látogatása során pénteken a skierniewicei emlékmű ünnepélyes avatásán vesz részt. A tárcavezető szerint ez a hely arról nevezetes, hogy az ottani pályaudvarra érkezett Magyarországról az a fegyver- és lőszerszállítmány, amely segített a lengyel csapatoknak az orosz-bolsevik seregek legyőzésében, s ez végül a független lengyel állam megteremtéséhez járult hozzá.Fotó: Tóth László


Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter
Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter / 01 Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter / 02 Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter / 03 Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter / 04
Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter / 05 Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter / 06 Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter / 07 Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter / 08
Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter / 09 Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter / 10 Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter / 11 Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter / 12
Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter / 13 Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter / 14 Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter / 15 Varsóba látogatott Hende Csaba honvédelmi miniszter / 16
Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban
Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban / 01. Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban / 02. Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban / 03. Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban / 04.
Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban / 05. Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban / 06. Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban / 07. Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban / 08.
Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban / 09. Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban / 10. Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban / 11. Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban / 12.
Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban / 13. Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban / 14. Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban / 15. Emlékmű-avatási ünnepség a skierniewicei vasúti pályaudvaron Lengyelországban / 16.
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat