honvedelem.hu
Aki három hadsereg egyenruháját viselte
Számtalanszor bebizonyosodott már, a legjobb sztorikat az élet írja. Ezúttal a finn Larry Thorne történetét ismerhetik meg, aki először a finn hadseregben, később a német Waffen SS-ben, ezt követően pedig az amerikai különleges erőknél is szolgált.
A Finnországban élő Lauri Allan Törni hajóskapitányként dolgozott, mígnem 1938-ban úgy döntött, hogy a jobb megélhetés reményében csatlakozik a hadsereghez. A tiszti iskolát eredményesen végezte el, tudását pedig rövid időn belül éles helyzetekben is megmutathatta, hiszen a Szovjetunió 1939-ben lerohanta hazáját. Frontvonalbeli hőstettei hamar híressé tették. 1940-ben hadnagyként hagyta el Finnországot, hogy beállhasson a rettegett német alakulatba, a Waffen SS-be.


Larry - még Lauriként - a finn bajtársak körében

Történészek szerint Törni nem volt meggyőződéses náci, csupán a szovjetek elleni harc fűtötte, ezért csatlakozott a folyton harcoló egységhez. Ettől kezdve − egészen 1944-ig − számtalan csatában vezette embereit, köztük Finnország későbbi elnökét, Mauno Koivistót is. Temérdek bevetés során tevékenykedtek az ellenség vonalai mögött. Sikerességüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szovjet vezetés hárommillió finn márkányi vérdíjat tűzött ki Törni százados fejére. Ő volt az egyetlen finn tiszt, akit ilyen módon köröztek a háborúban.

A világháború utolsó évében, 1945-ben egy különleges kiképzés miatt visszahívták Finnországba, ám közben brit hadifogságba került, ahonnan sikeresen megszökött. Mikor hazaért, a szövetségesek irányította finn rendőrség újra elkapta, és egy rögtönítélő bíróság hat év börtönre ítélte a németekkel való együttműködés miatt. Azonban nem kellett ennyi időt a rácsok mögött töltenie, hiszen − hőstettei elismeréseként − 1948-ban szabadlábra helyezték.


Három hadsereg egyenruháját viselte

A munka nélkül tengődő Törni 1950-ben az Amerikai Egyesült Államokba utazott, egy teherhajó matrózaként. A lehetőségek hazájában partot érve sokáig takarítóként és mindenesként dolgozott. Miután 1953-ban megkapta a letelepedési jogot, csatlakozott az amerikai hadsereghez. Ekkor vette fel a Larry Thorne nevet. A hadseregben számos, szintén finn származású katonát ismert meg, akik segítettek neki bekerülni a különleges erőkhöz. Egymás után teljesítette a különböző extrém kiképzéseket: síelés, hegymászás, túlélés és gerillataktikák alkalmazása. Később átkerült az ejtőernyős-iskolába, ahol 1957-ben elérte a hadnagyi rendfokozatot, rá három évre pedig századossá léptették elő. Első amerikai tiszti beosztását Nyugat-Németországban kapta, majd 1963-ban egy titkos alakulat élén szolgált Vietnamban is.

A MACV-SOG elnevezésű különleges alakulat egyik bevetésén helikopterük lezuhant a Da Nang-völgyben. Több mentőakció is indult megkeresésükre, de sosem találták meg Thorne-t és embereit. Később posztumusz őrnaggyá léptették elő, holttestét csak 1999-ben azonosították. 2003-ban az Egyesült Államok katonai temetőjében, Arlingtonban helyezték örök nyugalomra.

Amerikai katonaként Vietnamban


magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat