honvedelem.hu
Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában
„Idegenvezetéssel” egybekötött nyitott nappal várta az újságírókat az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár április 24-én, csütörtökön. A rendezvény a ,,főpróbája” volt annak a civilek számára szervezett nyílt napnak, amelyet április 26-án, szombaton tartanak a Budaörsi úti Petőfi Sándor laktanyában.
Mint ismeretes: a „Budapest100”  elnevezésű programsorozat a százéves budapesti épületek bemutatását célozza meg önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók segítségével. A programhoz idén csatlakozott az egykori IV. Károly honvéd gyalogsági laktanya – azaz, ahogy mindenki ismeri, a Petőfi Sándor laktanya is.

A napjainkban az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnak otthont adó százéves kaszárnya máig megőrizte a XX. század eleji épületek eklektikus stílusjegyeit.


Fegyveres alaki bemutató - a fotósok kereszttüzében

Az újságírók számára megtartott csütörtöki nyílt napon Piros Ottó ezredes, a dandár parancsnokhelyettese elmondta: nagyon fontos, hogy az alakulat is csatlakozott a rendezvénysorozathoz, hiszen a laktanya számos olyan épületet őriz, amely szinte eredeti formájában maradt fenn.

A laktanya történetét bemutató előadást követően a sajtó munkatársai megtekinthették a szépen rendezett parkkal körülvett erődítményszerű épületeket. Köztük is a parancsnoki épületet, az alakulóteret, az egykori fogdát, valamint a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonáinak otthont adó építményt.


Az újságírók körbejárhattak az épületekben

A vendégeket kísérő Kiss János nyugállományú főtörzszászlós a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: összesen harmincnégy évet töltött az alakulatnál, ebből hat évet díszelgő katonaként, huszonnyolc évet pedig a katonai fogház vezető fogláraként. A Petőfi-laktanyában található fogda hírét minden sorkatonai szolgálatát letöltött katona ismerte és ismeri ma is. A fogda közel háromszáz katona ,,elszállásolására” volt alkalmas. A sorkatonák létszáma harminc-negyven körül mozgott − túlnyomó többségük közvetlenül leszerelés előtt került ide kisebb-nagyobb fegyelmi vétségek miatt. 

A katonasorsok felidézése természetesen ezzel még nem ért véget. Akit az ilyen és ehhez hasonló történetek érdekelnek, azokat sok szeretettel várják a Petőfi Sándor laktanyába április 26-án, szombaton délelőtt 10 órától.

Fotó: Tóth László


Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában
Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában / 01 Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában / 02 Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában / 03 Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában / 04
Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában / 05 Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában / 06 Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában / 07 Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában / 08
Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában / 09 Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában / 10 Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában / 11 Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában / 12
Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában / 13 Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában / 14 Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában / 15 Látogatás a százéves Petőfi Sándor laktanyában / 16
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat