honvedelem.hu
„Pro Pace Unum”: együtt a békéért
Visszatekintés a Bosznia-Hercegovinában eltöltött féléves szolgálatra
Amikor egy időszak végére ér az ember, a sikerekre és a nehéz napokra is visszaemlékezik. Tettük ezt az MH EUFOR Kontingens 14. váltásának katonáiként hasonlóképpen, így most, a külszolgálat végén egy rövid visszatekintéssel igyekeztünk egyfajta leltárt készíteni.


A misszió végén az MH EUFOR Kontingens 14. váltásának dicső és embert próbáló alkalmaira emlékezünk. A visszaemlékezést átszövi az öröm, a megajándékozottság öröme, mert életre szóló többlet, amit kaptunk. Az eltelt fél évünk erről szól. Alapvetően szépet, igazat és jót hozott, bár voltak benne árnyékos időszakok is.

A kontingens január elején három csoportban érkezett meg Szarajevóba, majd átvettük beosztásainkat, feladatainkat. A kontingens gerincét képező lövészszázad már rögtön a kiérkezést követően belevágott a közepébe, hiszen átvette a gyorsreagálású erő (Quick Reaction Force − QRF), illetve a tábor őrzés-védelmi (Force Protection − FP) szolgálatokat. Ezt követően kezdődött meg a század felkészülése az úgynevezett beugró, azaz FOC (Full Operational Capability) gyakorlatra, amelyen a magyar alegység bemutatta a teljes műveleti készenlétének elérését.A lövészszázad ezt követően kiképzéseken, gyakorlatokon vett részt, amelyek elősegítették a békefenntartó feladatok komplexebb ellátását. A képzések között szerepelt helikopteres szállítással kombinált menet- és lőgyakorlat, aknaismereti kiképzés, gépjárműves járőrözési gyakorlat, városi hadviselés, komplex harcászati kiképzési foglalkozás, gyalogsági lövészet és LOT-ház (Liaison and Observation Team – Összekötő és Megfigyelő Csoport) felderítés egyaránt.

A Butmir táborban végzett szolgálatunk során februárban adott hangot a helyi lakosság létbizonytalanságaiból adódó elégedetlenségeinek, tiltakozásainak. A tüntetéssorozat alatt az EUFOR-parancsnok riasztási készenlétet rendelt el, bár Bosznia-Hercegovina vezetése a zavargások során az EUFOR erőinek alkalmazására nem tartott igényt.A műveleti század szolgálata mellett természetesen a parancsnokság tagjainak és a Támogató Elemnek is jutott feladat szép számmal. Március 24-től 28-ig átfogó ellenőrzést tartott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kijelölt állománya Szarajevóban. Az ellenőrzés kiterjedt a korábbi váltások munkájának vizsgálatára is.

Májusban a honvédelem napjára és a nemzetközi kihívás napjára készültünk, amikor is a természet közbeszólt, hiszen május közepén, Bosznia-Hercegovina területén hatalmas áradásokat okozott a hetek óta tartó esőzés, az ország egyharmada víz alá került. Az EUFOR Műveletirányító Központ (Joint Operation Centre – JOC) és a Többnemzeti Zászlóalj (Multinational Battalion − MNBN) parancsára a magyar katonák segélyszállítmányt, élelmiszert, ruhát, vizet, tisztító- és egészségügyi felszereléseket szállítottak az ország árvíz sújtotta területére. Május 16. és június 11. között összesen 23 alkalommal végeztünk szállítási feladatokat. Ez összesen 137 fő és 67 gépjármű alkalmazását jelentette.„Katonáink ott voltak és látták, hogy ott bizony valóban a víz volt az úr” – fogalmazott Somogyi Péter alezredes, a 14. váltás kontingensparancsnoka a júliusi állománygyűlésen. A Többnemzeti Zászlóalj és a lövészszázad június 2-4. között részt vett a QUICK RESPONSE 2014 gyakorlaton, ahol a törzs koordináló feladatot látott el, a lövészszázad pedig alájátszó feladatokat kapott.

A munkavégzés mellett a parancsnokság és a támogató elem különböző kirándulásokkal, kulturális tevékenységekkel és sporteseményekkel igyekezett ellensúlyozni a kiképzés, a szolgálat és gyakorlatok fáradalmait, illetve próbálta enyhíteni az otthon, a család és a barátok hiányát.Számot adva elmondhatjuk, hogy mindenki tette a dolgát a legjobb tudása szerint. Ennek elismeréseként az EUFOR parancsnoka, Dieter Heidecker vezérőrnagy, illetve a kontingens parancsnoki állománya július 3-án a kontingens teljes személyi állománya számára adta át az EUFOR-medált. „Pro Pace Unum”: Együtt a békéért − a medál jelmondatára utalva köszönte meg az EUFOR tábornoka az átadási ünnepségen a magyar kontingens és az elismerésben részesült EUFOR-nemzetek katonáinak együttes, közös munkáját. A hivatalos ünnepséget követően a magyar kontingens zárófogadáson köszönt el Butmir tábor katonáitól és dolgozóitól.Fotók: a szerző felvételei

Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat