honvedelem.hu
Speciális lőgyakorlatot teljesített a díszegység
A zord téli időjárás ellenére az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységének katonái már januárban lőgyakorlaton vettek részt. A püspökszilágyi lőtéren az állomány az éves kötelező lőgyakorlat mellett az adott szolgálati helyre vonatkozó fegyverhasználatot is gyakorolta.


A katonával szemben viszonylag kis távolságon van egy támadó fél, akit fel kell szólítani arra, hogy álljon meg, majd figyelmeztető lövést kell leadni, ezt követően pedig − lehetőleg nem halálos − lövést combra, felkarra, alkarra, vállra − lényeg, hogy nem törzsre és nem fejre. Ezt a gyakorlatot kellett teljesíteniük a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység alárendeltségébe tartozó Honvéd Koronaőrség, Honvéd Palotaőrség, valamint a parancsnokság, a törzs, a logisztikai biztosítórészleg, a technikai biztosítórészleg és a Budapesti Helyőrség Zenekar katonáinak január utolsó napjaiban a püspökszilágyi lőtéren.

A lőgyakorlatról szólva Midáner Attila őrnagy, a díszegység hadműveleti és kiképzési részlegének vezetője elmondta: a mindenki által gépkarabéllyal és pisztollyal végrehajtott kötelező gyakorlat mellett a Honvéd Koronaőrség és a Honvéd Palotaőrség állományának külön lőkészség-fejlesztési gyakorlatokat is beiktattak. Ezek a katonák ugyanis többször hajtanak végre lőgyakorlatot, így szükséges, hogy jobban menjen a tárcsere, gyorsabban tudjanak tüzelési testhelyzetet váltani, emellett kötelékben is képesnek kell lenniük célok leküzdésére.

„Ez elsődlegesen a feladatrendszerünkből adódik. Mivel kiemelt őrszolgálatot látunk el a Szent Korona mellett, a lőgyakorlat kiválasztása és végrehajtása ahhoz kell kapcsolódjon, ami alaprendeltetés szerinti feladatunk” – hangsúlyozta Ádám Barnabás ezredes, a díszegység parancsnoka.„Az őrszolgálati intézkedésben rögzítve van, milyen esetekben használhatja a fegyverét a koronaőr vagy a palotaőr, a díszelgő katona. Ez a lőgyakorlat azért speciális, mert kimondottan az adott szolgálati helyre vonatkozó fegyverhasználatot szimuláltuk. Itt elsődlegesen az volt a cél, hogy nem halálos lövés leadásának gyakorlásával állítsuk meg az esetleges támadó szándékkal fellépő személyt” − tette hozzá az ezredes, kiemelve: itt nem lehet hibázni.

„Az Országház kupolacsarnoka egy nagyon speciális szolgálati hely. Itt nagyon fontos az, hogy a koronaőrök nagy önbizalommal és nagy hatékonysággal tudják szükség esetén fegyverüket használni. Minősített helyzetben pedig palotaőreink, díszelgőink is kaphatnak hasonló feladatot. Tehát végrehajtjuk az előírt lőgyakorlatokat, amelyek a teljesítményértékeléshez szükségesek, viszont az alaprendeltetési feladatoknak megfelelően kell a lőgyakorlatainkat tervezni és specializálni” – mondta Ádám Barnabás ezredes.Fotók: a szerző felvételei

Aktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat