honvedelem.hu
Koronaőrség zarándokúton
Megemlékezést tartott az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Koronaőrség a Szent Korona menekítésének utolsó magyarországi állomásain.


Az egykori koronaőrök 71 évvel ezelőtt, 1944. december 4-én azt kapták feladatul, hogy sürgősen Kőszegre kell menekíteniük a Szent Koronát. Ott egy zárdában őrizték, majd december 17-én Velembe szállították át, ahol egy hegyoldalba beépített légvédelmi óvóhelyben rejtették el. Márciusban azonban ismét Kőszegre vitték, hogy aztán egy év múlva, 1945. március 27-én kimentsék a Koronát Magyarországról, azonban a koronaőrök az amerikai hadsereg fogságába kerültek. A Királyi Koronaőrség utolsó parancsnoka, Pajtás Ernő vezérőrnagy visszaemlékezéseiben így beszélt erről: „1945. március 27-én hagyta el a Szent Korona Magyarország szent földjét. (…) A front közeledése miatt április 26-ról 27-re virradó éjszaka felnyitottuk a nagy ládát és kivettük a Szent Koronát, a jogart és az országalmát. A kincsek eredeti bőrtokjukban nyugodtak (...) belehelyeztem őket egy kettévágott katonai benzineshordóba. A ládában csak a kardot hagytuk. (...) Egy sziklafal előtt, melyet már nappal kikerestünk, mély gödröt ástunk, beletettük a hordót és betemettük a helyet is, hogy az ásásnak semmi nyoma nem maradt.” Végül az amerikaiak minden óvintézkedés ellenére megszerezték a Szent Koronát és a koronázási ékszereket, melyeket az ország 33 évvel később kapott vissza.Ezen események alapozták meg azt a hagyományt, hogy a Honvéd Koronaőrség tagjai minden évben tiszteletüket teszik a menekítés két utolsó helyszínén: Kőszegen és Velemen.

Az első helyszínen a díszőrség tiszteletadása mellett Kőszeg polgármestere, Huber László emlékezett meg a Szent Korona menekítésének fontosságáról. „A Szent István Korona európaisága ma is példamutató minden egyes ország gyermekei számára” - mondta.

Ezt követően Ádám Barnabás ezredes, a dandár parancsnokhelyettese, a 32. NHD parancsnoka mondott beszédet , melyben az emlékezés fontosságára tért ki. „Kötelességünk emlékül őrizni azokat a helyeket, ahol a Korona korábban járt” - fogalmazott.

„Immár négy éve gyűlünk össze, hogy megemlékezzünk egy maroknyi férfiról, akik az életüket tették fel a Szent Korona védelmére” – mondta ünnepi beszédét Ócsai Géza alezredes, az MH BHD 32. NHD törzsfőnöke Velemben.

A megemlékezések végén mindkét helyszínen koszorút helyezett el a 32. NHD vezető állománya, valamint a települések polgármesterei. Rácz István százados imája után Kiss Balázs főtörzsőrmester előadásában hangzott el a Magyar Takarodó.Fotó: Horniák Dóra

Aktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat