honvedelem.hu
Elöljárói elismeréssel zártak a különlegesek
A végéhez közeledik az MH Különleges Műveleti Kontingens 9. váltásának afganisztáni missziója.
A kontingens az afgán hadsereg 5. Commando Zászlóaljának, azaz Kandakjának mentorálási feladatait látta el. Tar László őrnagy a kontingens parancsnoka kérdésünkre elmondta: rendkívül összetett és bonyolult műveleti környezetben kellett megoldani a tanácsadási, kiképzési feladatokat, amelynek során a fő célkitűzés az afgán commando kandak képességfejlesztése, képesség hiányainak felszámolása volt. Ennek érdekében folyamatos együttműködésre volt szükség az afgán és a szövetséges különleges műveleti erők, szervezetek, vezetési szintek között.

Az elért eredményeket jól mutatja, hogy a medálparádét követően az Afganisztánba települt amerikai és szövetséges különleges műveleti erők parancsnoka, Scott A. Howell vezérőrnagy külön, név szerinti elismerésben, dicséretben részesítette a kontingens tagjait. Ez a magas szintű elismerés is jelzi a magyar különleges műveleti katonák szakmai professzionalizmusát, hozzáértését és szilárd motivációját.

A kontingens parancsnoka szerint ilyenkor látszik igazán, hogy mennyire magas szintű szakmai munka, kiképzés folyik az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezrednél, ahol a sok éves éles műveleti tapasztalatokon nyugvó felkészítési, alkalmazási rendszer megbízható alapot biztosít a külföldi műveleti szerepvállalásokhoz.

magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat