honvedelem.hu
Tizenöt éves a Matasz
Megalakulásának 15. évfordulója és a magyar tartalékosok napja alkalmából tartott ünnepi rendezvényt a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) október 7-én, pénteken Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hungária körúti campusán. Az esemény fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter volt.


Hosszú utat tett meg a Matasz a tizenöt esztendővel ezelőtti megalakulása óta. A szervezet alapvető feladatának a tartalékos katonák képviseletét és érdekvédelmét, valamint a honvédség és a társadalom közötti kapcsolatok erősítését tekinti. Regionális szervezeteivel segíti a Magyar Honvédség toborzótevékenységét, de tagjai a krízishelyzetekben is jelen vannak: a dunai árvíznél vagy a 2013-as rendkívüli hóhelyzetnél éppúgy, mint a déli határvédelmi feladatok ellátásánál.

Hangsúlyos a Matasz nemzetközi tevékenysége is, hiszen a szövetség képviseli hazánkat a NATO tartalékosokat tömörítő szervezeteiben. Az NKE campusának dísztermében prof. dr. Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója tartott előadást a két világháború közötti, tartalékosokat támogató civil szervezetekről, míg dr. Okváth Imre, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főosztályvezetője a második világháború utáni időszakot vette górcső alá ugyanebből az aspektusból.Az eseményen részt vett Kun Szabó István vezérőrnagy, miniszteri biztos, Mihócza Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott törzsfőnöke és Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese is. Utóbbi elmondta: a főváros szemszögéből kiemelten fontos a magyar tartalékos rendszer működőképessége, hiszen a statisztikák szerint a legtöbben Budapestről, illetve Pest megyéből csatlakoznak a szervezethez. „Főpolgármester-helyettesként külön szeretném megköszönni a tartalékosok szerepét az utolsó árvízi védekezésnél. Munkájuk és segítségük nélkül nem sikerült volna hatékonyan kezelni a helyzetet – mondta Bagdy Gábor.A Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar nevében Kun Szabó István vezérőrnagy köszöntötte a résztvevőket. A miniszteri biztos beszédében kiemelte, hogy a Matasz tizenöt évvel ezelőtt jó időben, kellő szaktudással alátámasztva kezdte meg működését, s tavaly óta új lendületet kapva, az aktuális kihívásoknak megfelelve folytatja működését. „Rengeteg munkát és energiát fektettünk abba, hogy a Magyar Honvédség és a tartalékos rendszer állományát fejlesszük. Ehhez mindenkire szükség van, hiszen a haza védelme nemzeti ügy” – mondta a vezérőrnagy, hozzátéve: a következő esztendők haderőfejlesztésében a Matasz kiemelt szerepet kap. „A mai nap az ünnepé, de holnaptól ismét kemény munka vár mindenkire. A Magyar Honvédség számít az önök tapasztalatára és felkészültségére” – zárta beszédét Kun Szabó István.

Az esemény Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Matasz elnökének köszöntőjével, elismerések átadásával és a Honvéd Együttes műsorával zárult.Fotó: Tóth László

Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Tizenöt éves a Matasz
Tizenöt éves a Matasz / 01 Tizenöt éves a Matasz / 02 Tizenöt éves a Matasz / 03 Tizenöt éves a Matasz / 04
Tizenöt éves a Matasz / 05 Tizenöt éves a Matasz / 06 Tizenöt éves a Matasz / 07 Tizenöt éves a Matasz / 08
Tizenöt éves a Matasz / 09
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat