honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Iraki látogatás
Az MH Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens kötelékében szolgáló magyar katonáknál tett hadszíntéri látogatást a napokban Horváth Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) megbízott szárazföld haderőnem főnöke, parancsnokhelyettes, illetve Topor István ezredes, a MH ÖHP Műveletirányító Főnökség főnöke.
A delegáció Erbilben kezdte meg iraki látogatását, ahol Tóth István alezredes, a magyar kontingens parancsnoka adott tájékoztatást a műveleti helyzetről és a kontingens feladatairól. Ezt követően Horváth dandártábornok állománygyűlést tartott. Tájékoztatta a katonákat a jövő évben várható feladatokról és emlékplakettet adományozott a harmadik váltás állományának, elismerve a kontingens tevékenységét. Az állománygyűlés végén békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánt a magyar kontingens katonáinak.Az állománygyűlést követően Scalabroni ezredes, az Irakban állomásozó olasz erők parancsnokhelyettese, az Erbilben elhelyezett magyar állomány táborparancsnoka közös vacsorán köszöntötte a vendégeket.

A látogatás második napján a delegáció a kiképző csoport és a biztosító század tagjait látogatta meg. A csoportok parancsnokai részletesen jelentettek a feladatrendszerről, az eddig végrehajtott feladatokról, valamint a felmerülő kihívásokról. Horváth Gábor dandártábornok Atrushban találkozott a kiképző központ Peshmerga vezetőjével, Sadi dandártábornokkal, aki – megköszönve a magyarok munkáját – elismeréssel nyilatkozott a kiképzők kimagasló hozzáállásáról és eddig végrehajtott feladataikról.A látogatás zárásaként a delegáció találkozott dr. Vezekényi Csabával, Magyarország erbili főkonzuljával, majd megbeszélést folytatott Oel ezredessel, a KTCC (Kurdistan Training Coordination Center) német parancsnokával. A találkozó témája a KTCC helyzete és a helyi erők kiképzésével kapcsolatos jelenlegi és jövőbeni katonai együttműködés volt. A megbeszélés során többek között szó esett Magyarország katonai jelenlétéről és szerepvállalásáról.

Fotó: MH ÖHP

magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat