honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Átadták a NATO jótékonysági pályázaton nyert összegeket
A 2016-os NATO Jótékonysági Bazár vásárán összegyűlt összegből nyolcezer eurós támogatást vehetett át a Bihari Sebészeti Alapítvány. A hivatalos átadási ünnepséget január 30-án tartották Brüsszelben.
A NATO Jótékonysági Bazár a NATO nemzetközi közösségének fő jótékonysági eseménye. A rendezvényt a hagyományoknak megfelelően minden év november hónapjának harmadik vasárnapján – tavaly november 20-án – a brüsszeli NATO központ épületében tartják. Fővédnöke ezúttal is a NATO főtitkárának felesége, Ingrid Schulerud volt.Az évről évre egyre több érdeklődőt vonzó jótékonysági rendezvény során a tagállamok, illetve a partnerországok a nemzeti termékeiket kínálják eladásra. A Magyarországot képviselő külügyi, honvédelmi minisztériumi és katonadiplomaták, valamint családtagjaik a tavalyi vásáron többek között kézműves- és fazekasipari termékekkel, kiváló minőségű magyar élelmiszerekkel és italokkal várták az érdeklődőket. Mindemellett az esemény alatt több nemzet, köztük hazánk is, a nemzeti konyhája remekeivel is csalogatta a látogatókat.

A több mint 40 ország részvételével zajló esemény közel ötezer látogatót vonzott. A bazár programját az elmúlt évben is a nemzetek és a szponzorok által felajánlott tombolanyeremények sorsolása tette színesebbé, amelynek bevétele szintén a támogatási alaphoz járult hozzá. A jótékonysági vásáron felállított nemzeti standok és konyhák, valamint a kísérő rendezvények bevételeit 35 százalékban belga, 65 százalékban pedig a többi tag- és partnerországokban működő alapítványok, non-profit szervezetek között osztják szét. Így a bevételekből minden évben mintegy 30 pályázó részesül, pályázatonként maximum 10 ezer euró összeggel.

A tavalyi rendezvényen minden eddiginél magasabb összeg, összesen 213 880 euró gyűlt össze jótékonysági célra, amelyhez a magyar közösség 6850 euróval járult hozzá, köszönhetően a szponzoroknak és a lelkes csapatnak. A befolyt összegből 2016-ban egy magyar pályázó, a Bihari Sebészet Alapítvány nyolcezer euró támogatást kapott, amelyből két korszerű multifunkciós betegágyat vásárolnak.A hivatalos átadási ünnepséget január 30-án rendezték meg, a támogatásokat a főszponzorok képviselői adták át. A Bihari Sebészet Alapítvány képviseletében dr. Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója vette át a támogatást jelképező csekket.

Az ünnepség nemcsak egy támogatási időszak végét jelezte, hanem új lehetőségek kezdetét is, hiszen a jótékonysági tevékenység tovább folytatódik. Mint minden évben, idén is május 1-ig várják a pályázatokat az 2017. évi támogatásokra. A szükséges tudnivalók megtalálhatók az interneten, a www.natocharitybazaar.org címen.

A pályázni szándékozó szervezetek az alábbi e-mail címen vehetik fel a kapcsolatot a NATO Charity Bazaar magyar nemzeti képviselőjével: hun.nato.jotekonybazar@gmail.com

Fotó: MH Katonai Képviselő Hivatal

magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat