honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Várpalotán is bemutatták a Halhatatlanok című dokumentumfilmet
Történelemidéző előadássorozatot rendeztek a várpalotai Thury-Várban, február 14-én, kedden. A rendezvény bemutatták a Katonai Filmstúdió gondozásában készült Halhatatlanok című dokumentumfilmet is.
Az 1914 decemberében lezajlott limanovai csata magyar huszárhőseinek emléket állító filmet és a forgatás érdekességeit Wonke Rezső, a Katonai Filmstúdió vezetője – és a film társrendezője - mutatta be a Thury-várban összegyűlt érdeklődőknek.Bárány Krisztián forgatókönyvíró-rendező és a HM Zrínyi Nonprofit Kft. munkatársai munkájának legnagyobb dicsérete maga a csönd volt. Az a csönd, amely a vetítés egész ideje alatt megtöltötte a termet, s amelyet csak a film végét jelző stáblista megjelenésével kezdődő tapsvihar szakított meg. Külön elismerés volt az alkotók számára, hogy a dokumentumfilmet számos környékbeli általános iskolás diák is lélegzetvisszafojtva nézte végig.

A Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző- és Sportegyesület vezetője, Csepin Péter által megszervezett rendezvényen a filmvetítés mellett történelmi előadások is elhangzottak. Dr. Töll László ezredes, hadtörténész a második világháborúban szolgált rohamtüzérségét mutatta be. Soós Péter százados, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa pedig az első világháborús Isonzó-front legsikeresebb hadműveletéről, az 1917-es caporettói áttörésről beszélt. Fotó: a szerző felvételei

Kapcsolódó tartalom
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat