honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Új összekötő főtiszt szolgál Maliban
Megkezdte szolgálatát az EUTM Mali és az ENSZ MINUSMA nemzetközi katonai missziók közötti magyar összekötő főtiszt Maliban.
Franciaország Mali északi részén, a tuareg felkelést segítő iszlamista milíciák előretörésének megállítására - az ország elnökének kérésére - 2013. január 11-én katonai akciót indított. A hadművelet célja az államiság, valamint az ország területi integritásának és szuverenitásának megvédése, illetve annak megakadályozása volt, hogy Mali a nemzetközi terrorista csoportok érdekeltségi területe lehessen. A beavatkozást az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatta.A Magyar Közlöny 2013. március 7-i számában megjelent kormányhatározat értelmében „a kormány Magyarország európai uniós tagságából folyó kötelezettségeinek teljesítése érdekében, az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikája megerősítéséhez való nemzeti hozzájárulásként, az Európai Unió Tanácsának döntése alapján” engedélyezte a magyar katonák részvételét az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében (EUTM Mali).

Maliban - a nyugat-afrikai térség legnagyobb államában - a 2013 júliusa óta működő ENSZ MINUSMA nemzetközi katonai missziót kiegészíti az EUTM Mali művelet. A magyar összekötő főtiszt feladata a két misszió közötti harmonizáció elősegítése.

A műveleti területre április elején kiérkező Atkári Győző alezredest, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kiképzési főnökének helyettesét Lukács Róbert alezredes várta a bamakói nemzetközi repülőtéren. Lukács alezredes - aki hét hónapot szolgált Mali fővárosában - nemcsak a missziós feladat ellátásához szükséges ismereteket, technikai felszereléseket, hanem az eddig szerzett tapasztalatait és kapcsolatrendszerét is átadta utódjának. 

A majdnem kétmilliós lakosú Bamakóban a gépkocsival történő közlekedés okozta a legnagyobb kihívást a feladat átadás-átvétele során. Az ENSZ-misszió ugyanis több objektumot működtet, így Atkári alezredesnek meg kellett oldania a bázisok közötti utazást, az európaitól eltérő afrikai közlekedési szokások között. 

A váltás során az EUTM alárendeltségében működő Koulikoro Kiképző Központban szolgáló magyar altisztek munkáját is megismerhette Atkári alezredes.

Lukács Róbert alezredes az EUTM-misszióban való kimagasló helytállásáért a misszió vezetőjétől tárgyjutalmat kapott.

Fotó: a szerző felvételei

magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat