honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Újabb Mi-8MTV-5-ösök érkeztek Fehéroroszországba
A fehérorosz Belta hírügynökség a napokban tette közzé, hogy április elején újabb Mi-8MTV-5 típusú forgószárnyasokat vehetett át az ország légiereje. A hat helikopter a Macsulisah légibázisra érkezett meg.


A mostani átadással teljessé vált a korábban megrendelt 12 gépes Mi-8MTV-5 flotta. Az első 6 gépet még tavaly ősszel adta át az Oroszország Helikopterei Holding. Eredeti tervek szerint a most átadott forgószárnyasoknak csak ez év májusában kellett volna megérkezniük, azonban a kazanyi gyár már hamarabb le tudta szállítani őket. Az új forgószárnyasok az 50. Macsulisah légibázis állományába kerültek. A bázis parancsnoka, Andrej Lukjanovics elmondta: a hajózók és műszakiak átképzése az új típusra már korábban, az átadások előtt megtörtént. A felkészítésüket a kazanyi helikoptergyár szakemberei végezték.

Az átadási ceremónián részt vett a fehérorosz légierő parancsnoka, Alekszander Karev is, aki elmondta: az új gépekkel megerősödik a haderőnemek közötti együttműködés, az új fedélzeti rendszereknek köszönhetően pedig sokkal megbízhatóbbak a helikopterek, valamint a repülések is biztonságosabbá válnak. A forgószárnyasok akár szélsőséges időjárási körülmények között, nappal és éjszaka egyaránt bevethetők; teherszállításra, valamint ejtőernyősök dobására, illetve más deszant feladatok végrehajtására is alkalmasak.

A helikopterek leszállítása, meghibásodások nélkül, rendben lezajlott.Forrás: Újabb Mi-8MTV-5-ösök érkeztek Fehéroroszországba (www.haborumuveszete.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat