honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Magyarországon a horvát vezérkarfőnök
Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök meghívására április 19−20. között hivatalos  látogatáson Magyarországon tartózkodik Mirko Šundov vezérezredes, horvát vezérkarfőnök és az általa vezetett delegáció.


A vezérkarfőnök hivatalos látogatásának célja, hogy tovább erősítse az eddig törzstiszti és végrehajtói szinten kiválónak mondható horvát−magyar katonai kapcsolatokat. Elmondható, hogy Horvátország 2009-es NATO-csatlakozása óta a két ország közt folyamatosan fejlődnek a kétoldalú katonai kapcsolatok, melyek közül is különösen sikeres területek a képzés-kiképzés valamint a különleges műveleti együttműködés.

A két ország vezérkarfőnöke aktuális témákat érintve folytatott megbeszélést, melynek során mindkét ország nagy hangsúlyt fektetett a Nyugat-Balkán stabilizálására és a regionális biztonság kérdéseire. Ezek között szerepelt a migrációs helyzet kezelése is, mely kapcsán egyetértettek abban, hogy a válság elhúzódó, hosszú távú kihívást jelent, amit a régió országai csak közös erőfeszítésekkel tudnak kezelni. A megbeszélés másik fő témája a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetősége volt, amely során szó esett a tudományos kutatóműhelyekről, a JTAC- és a légiszállító képességek fejlesztéséről és a képzési együttműködésekről is.Hivatalos útjának második napján Šundov vezérezredes látogatást tett Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, ahol a Gripen repülőgépek üzemeltetésével kapcsolatos bemutatót tekinthetett meg.

Fotó: Szabó Lajos zászlós

Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Magyarországon a horvát vezérkarfőnök
Magyarországon a horvát vezérkarfőnök / 1 Magyarországon a horvát vezérkarfőnök / 2 Magyarországon a horvát vezérkarfőnök / 3 Magyarországon a horvát vezérkarfőnök / 4
Magyarországon a horvát vezérkarfőnök / 5
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat