honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Honvédelem napi megemlékezés Brüsszelben
A magyar honvédelem napja alkalmából rendezett fogadáson emlékezett meg az MH Katonai Képviselő Hivatala az 1848-49-es szabadságharc hőseiről Brüsszelben, május 23-án.
Az ünnepségre meghívást kaptak a NATO és EU Katonai Bizottság elnökei, tagjai, a NATO-partnerországok katonai képviselői, a NATO Nemzetközi Katonai Törzs főigazgatója és igazgatóságainak vezetői, Magyarország állandó brüsszeli magyar nagykövete, valamint házastársaik.A rendezvényen Domján László vezérőrnagy, az MH Katonai Képviselő Hivatal vezetője hangsúlyozta: ezen a napon ünnepeljük dicső hőseinket, azokat a harcosokat, katonákat, akik életüket áldozták a szabadságért, a függetlenségért, példát mutatva önfeláldozásból, bajtársiasságból, küzdeni tudásból. Megemlítette, hogy a szabadságharc bukását követően a külföldre menekült katonák támogatták más nemzetek függetlenségéért vívott harcát. Magyar szabadságharcosok harcoltak a krími, valamint az 1859-es olaszországi háborúban a Habsburg Birodalom ellen. A magyarok szintén kiemelkedő szerepet játszottak 1860-ban Giuseppe Garibaldi a két szicíliai királyság ellen vívott hadjáratában. Az amerikai polgárháborúban is részt vettek magyarok, akik közül a legismertebbek voltak Asbóth Sándor, Stahel-Számvald Gyula és Zágonyi Károly (vagy ahogy ma már az amerikaiak ismerik őket: Alexander Asboth, Julius Stahel és Charles Zagonyi).

A vezérőrnagy zárszóként kiemelte: a NATO-ban és az EU-ban együtt őrizzük azokat az értékeket, eszméket, amelyekért szabadságharcos elődeink az életüket áldozták.

A rendezvényen a magyaros ételekről a magyar katonaszakács-válogatott tagjai gondoskodtak.

magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat