honvedelem.hu
Most nem az árvízzel futottak versenyt…
2013-ban Győrött és környékén több mint kétezer katona − más szervezetekkel és önkéntesekkel karöltve− futott versenyt minden idők legnagyobb árhullámával, és erőfeszítéseiknek köszönhetően sikerült megnyerni ezt a viadalt, azaz megvédeni a térség minden települését a katasztrófától. Idén június 9-én egy sokkal kellemesebb futóverseny keretében idéződött meg ez a közösségi érzés.
Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred immár harmadszor rendezte meg a „Zöldár 2013 – Összefogás Emlékfutás” nevű rendezvényt, melyen ezúttal 50 csapat vett részt. Az idei versenyre már nemcsak a megyei társszervek (katasztrófavédelem, rendőrkapitányságok, büntetés-végrehajtás) és civilek kaptak meghívót, hanem a Magyar Honvédség valamennyi alakulata is, amelyek 2013-ban érintettek voltak az árvíz elleni védekezésben.Könczöl Ferenc ezredes, a győri alakulat parancsnoka érdeklődésünkre elmondta: annak idején nehéz körülmények között, közös erőfeszítések eredményeként végül sikerült a medrében tartani a Mosoni-Dunát és a Rábát anélkül, hogy egyetlen települést is elöntött volna a víz – ennek a teljesítménynek kívántak emléket állítani, mégpedig a sport eszközeivel.„A fő cél az, hogy felidézzük valamelyest azt az utánozhatatlan közösségi érzést, mely a folyamatos munka és küzdelem közepette mindnyájunkat átjárt annak idején” – mondta a parancsnok.

A rendezvény megnyitóján Széles Sándor, a megyei kormányhivatal megbízottja – aki egy gépkarabéllyal indította útjának a váltóversenyt – szintén a különböző szervezetek közötti összmunka fontosságát emelte ki.A Győrből indult, 30 kilométeres távot a csapatok váltófutás formájában teljesítették; érintve azokat a településeket, ahol 2013-ban a védekezés folyt. A verseny végén valamennyi futó emlékérmet és katonás ebédet kapott.

Fotó: a szerző felvételei

Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
„Zöldár 2013 - Összefogás Emlékfutás”
Kapcsolódó galéria
Emlékfutás Győrött
Emlékfutás Győrött / 1 Emlékfutás Győrött / 2 Emlékfutás Győrött / 3 Emlékfutás Győrött / 4
Emlékfutás Győrött / 5 Emlékfutás Győrött / 6 Emlékfutás Győrött / 7 Emlékfutás Győrött / 8
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat