honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Német légitámadás London ellen
Világháború a napilapok tükrében: 1917. június 13-tól 19-ig
Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.


Németek bombázták Londont – olvasható a Népszavában. „A London ellen intézett légi támadás alkalmával hivatalos megállapitás szerint 25 férfi,16 nő és 26 gyermek életét vesztette , 223 férfi, 122 nő, 94 gyermek megsebesült. A katonai és tengerészeti intézmények és berendezések nem szenvedtek kárt. — További hivatalos megállapítás a légi támadásról ezt mondja: Az első bombák délelőtt fél 12 óra tájban zuhantak le London egyik keleti külső kerületében. Gyors egymásutánban zuhant le ezután számtalan bomba a város keleti részének különböző kerületeiben. Egy bomba egy a pályaudvarba befutó vonatra esett, amely alkalommal 7 ember életét vesztette, 16 megsebesült. Másik egy iskolára zuhant, amelynek tanulói közül többen életüket vesztették és körülbelül 50-en megsebesültek. A robbanások következtében számos raktár megrongálódott és több helyen tüz támadt. A támadás tartama körülbelül 15 perc volt.”

A napilap beszámol a flandriai harcvonalról is. Mint olvasható: „Rupprecht trónörökös hadcsoportja: A flandriai harcvonalon csak a délutáni órákban fokozódott ismét a harci tevékenység. Erős tüz alatt állott Hollebeke vidéke és a Warnetontól nyugatra levő terület, ahol az angolok egy támadását ütegeink összpontositott hatása lekötötte. Az Artois-harcvonal több helyén heves harcokra került sor.”

„A japán tengerészeti attasé jelenti, hogy június 11-én egy japán romboló flottila a Közép-tengeren megtámadott ellenséges tengeralattjárókat. Az esemény még ismeretlen. A Szaszaki rombolót egy ellenséges torpedó megrongálta, miközben 55 ember elesett. A rombolót sikerült egy kikötőbe vontatni” – írja a Pesti Hírlap.

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test