honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Tűzszünet Darában
Negyvennyolc órára minden harci cselekményt leállított a szíriai hadsereg Darában a „nemzeti megbékélés” előmozdítása érdekében – derül ki a kormányerők hétvégi bejelentéséből.
Pár nappal ezelőtt hónapok óta nem látott hevességű harcok dúltak a városban, ahol 2011-ben az egész polgárháborús konfliktus kirobbant. A fegyveres ellenzék attól tartott, hogy a kormányerők ki akarják söpörni őket a városból. hirdetés A szíriai hadsereg főparancsnoksága azonban szombaton azt jelentette be, hogy helyi idő szerint délben 48 órára felhagynak minden harci tevékenységgel.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy a szíriai hadsereg rendszerint akkor használja a „nemzeti megbékélés” kifejezést, amikor megállapodásra törekszik a helyi fegyveresekkel, hogy szabad elvonulást kapnak, ha feladják a harcot. A városban aktivisták szerint nem hozott megnyugvást az az orosz–iráni–török közvetítéssel májusban létrejött egyezség, amelynek értelmében a harcok enyhítése érdekében biztonsági övezeteket hoztak létre Szíriában. Egy nyugati diplomata a héten arról számolt be, hogy az Egyesült Államok, Oroszország és Jordánia Ammánban zárt ajtók mögött folytat tárgyalásokat arról, hogy Szíria déli részén hogyan lehetne véget vetni a harcoknak.

magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat