honvedelem.hu
Menetkészen
Éleslövészetre indulnak a győri katonák
Légvédelmi rakétaharcászati gyakorlatra és éleslövészetre indulnak Csehországba a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei. A Magyar Honvédség idei legfőbb kiképzési eseményei közt számon tartott Tobruq Legacy 2017 elnevezésű gyakorlatot a katonák és a technikai eszközök egyaránt felkészülten várják.


Lassan már a nyári rutin részévé válik a Tobruq Legacy gyakorlatsorozaton való részvétel, hiszen 2015 óta ez már a harmadik alkalom, hogy a Rába-parti város alakulata MISTRAL alegysége révén bekapcsolódik a többnemzeti feladatba. Éleslövészet persze nincsen minden évben, így semmiképpen sem lehet félvállról venni az idei szakmai megmérettetést: ennek megfelelően több hónapos, mélyreható felkészülés előzte meg a kiutazást. Az érintett állomány – a határvédelmi feladatok ellátása mellett – már az év elején elkezdte a ráhangolódást az általános katonai kiképzés, valamint alapozó tantermi foglalkozások révén, amelyeknek részét képezte a repülőgépek vizuális felismerésének gyakoroltatása, a rádiórendszerek üzemeltetési előírásainak ismertetése, az új típusú (MATIS MP3) hőkamera használatának oktatása, valamint az éleslövészetkor betartandó biztonsági, valamint vészhelyzeti, továbbá munka- és környezetvédelmi rendszabályok részletezése is.


Természetesen az elméleti foglalkozások lezárultát követően a valós harci helyzetet szimuláló tűzirányítási rendszergyakorlások sem maradtak ki a sorból, amelyek a szakharcászati, valamint szakismereti felkészítések tudásanyagának gyakorlati alkalmazására kínáltak költséghatékony lehetőséget. A felkészülés júniusban lépett intenzív fázisába, amikor is a kijelölt légvédelmi rakétacsoportosítás a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterére települt. Újmajorban már a csehországi éleslövészet során végrehajtásra kerülő harcászati mozzanatok készségszintre fejlesztése volt a cél. A győri katonák a többi közt az alegység menetének megszervezését és végrehajtását, a menetkészenlét elérését, a MISTRAL komplexum harcászati telepítését, bontását, továbbá a különböző készenléti fokok elérését, a harcrendváltást, illetve egy esetleges rakéta-meghibásodás során követendő tevékenységi rendet gyakorolták a kulcsfontosságú célkövetés mellett.A háromhetes időszakot június 29-én a lövészetre bocsáthatósági vizsgáztatás zárta, mely objektív mutatók alapján igyekezett felmérni a feladatra kijelölt állomány tudását, a szakharcászat és szakismeret kiképzési ágak elméleti és gyakorlati ismereteinek számonkérésével. Noha a vizsgát minden érintett sikeresen teljesítette, a gyakorlaton részt vevő technikai eszközök műszaki és adminisztratív felkészítése sem várathatott magára. Ennek eredményéről az úgynevezett elvonulás előtti technikai szemlén győződött meg az ezred Felderítő-, Hadműveleti-, Logisztikai-, valamint Híradó és Informatikai Főnökségének tagjaiból álló bizottság.Az alkalmi testület július 7-én a haditechnikai eszközök műszaki állapotát, nélkülözhetetlen dokumentációjának és biztonsági felszereléseinek meglétét, valamint a gép- és harcjárművezetők szükséges igazolványait, iratait ellenőrizte. Az útba indulás előtti utolsó mozzanatot a vagonírozás jelentette július 9-én, az alakulat bázisán található, tavaly októberben ünnepélyes keretek között átadott vasúti homlokrakodón.A felkészülésnek tehát vége, a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred immár készen áll idei legfőbb feladatának teljesítésére. A kijelölt alegység július 10-én kombinált (vasúti és közúti szállítást egyaránt magába foglaló) menet alkalmazásával települ át a csehországi Hradiste gyakorlóterére, hogy többnemzeti környezetben, egy éleslövészet keretében mérethesse meg magát.Fotó: a szerző felvételei


Aktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat