honvedelem.hu
Hagyományőrzők a Szent Koronánál
Az Országházban, a Szent Koronánál tettek látogatást szeptember 8-án a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár képviselői.


A Szent Korona történetéhez sok dátum kapcsolódik: ezek közül az egyik, talán kevésbé ismert szeptember 8., ugyanis 1853-ban ezen a napon találták meg a koronaékszereket Orsova közelében. A nemzeti ereklyéket a Törökországba menekült Szemere-kormány megbízásából ásták el, és miután négy éven át álltak a vizenyős talajban, súlyosan megrongálódtak. Közvetve a koronaékszerek fellelése is szükséges volt ahhoz, hogy 1867-ben, a kiegyezés után a királykoronázással közjogilag is rendeződjön Magyarország helyzete, és létrejöjjön az Osztrák-Magyar Monarchia. Mindezzel I. Ferenc József is tisztában volt: mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 1855-ben kápolnát emeltetett arra a helyre, ahol a Szent Korona előkerült.

A Monarchia és az első világháború katonai hagyományőrzésével foglalkozó Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár képviselői az évfordulóra emlékezve tettek – a Honvéd Koronaőrség vendégeiként – látogatást az Országházban, a Szent Koronánál. Alkalmuk nyílt bepillantani a Honvéd Koronaőrség életébe, és meggyőződtek róla, hogy a jelenlegi Honvéd Koronaőrség mind szellemében, mind szolgálatában méltó utóda a kiegyezés után megalakult magyar királyi koronaőrségnek.

Fotó: a szerző felvétele


Aktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat