honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Megkezdődött az első Thaiföld részére készült T-50TH berepülési tesztje
A napokban több thai hírportál is beszámolt arról, hogy megkezdődött a dél-koreai KAI (Korea Aerospace Industries) vállalat üzemének területén az első, részükre készült T-50TH típusú harci-kiképzőgép berepülési tesztje.


A thaiföldi légierő vezetése még 2015 szeptemberében kötött 110 millió dollár értékű szerződést a KAI vállalattal 4 darab T-50TH harci-kiképzőgép vásárlásáról. A dokumentum szerint az első gépnek a szerződéstől számított 30 hónapon belül kell megérkeznie. Az új T-50TH-k a már lassan kiöregedő L-39ZA/ART Albatrosz kiképzőgépeket váltják le, melyeket még az 1990-es évek elején szereztek be.

A szerződés lehetőséget adott arra is, hogy a további gépek beszerzésére irányuló opciót is érvényesítsék. E lehetőséget vélhetően ki is használják, ugyanis júniusban a légierő vezetése kérelemmel fordult Dél-Koreához további 8 darab T-50TH beszerzése ügyében.

A tervek szerint az első gépek a Nakhon Sawan provinciában található Takhli légibázis 4. századához kerülnek, vélhetően 2018 közepén. A második megrendelés első 2 gépe 2019-ben, míg a maradék példányok pedig 2020-ban érkeznek majd meg.

A légierő vezetése 16 darab T-50-es rendszeresítésével számol. A Bangkok Post információi szerint, 2020-ban további 4 gép megrendelése várható. A thaiföldi légierő jelenleg mintegy 30 darab L-39-est üzemeltet. A légierő vezetése a Gripen flottát is bővíteni kívánja, a 12 már megrendelt gép mellé, újabb 6 beszerzése várható.


Forrás: Megkezdődött az első Thaiföld részére készült T-50TH berepülési tesztje (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test