honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Nemzetközi hadijáték a caporettói áttörés 100. évfordulóján
Szlovén, olasz, osztrák és magyar hagyományőrzők népesítik be a közeli napokban a szlovéniai Kobarid (olasz nevén Caporetto) közelében magasodó Kolovrat hegyvonulatot. A tervek szerint akár több százan is összejönnek, hogy hadijáték keretében emlékezzenek meg az első világháború egyik legkiemelkedőbb hadműveletéről.


Száz évvel ezelőtt, 1917. október 24-én vette kezdetét a szövetséges Osztrák–Magyar Monarchia és a Német Birodalom haderejének együttes ellentámadása Olaszország hadseregével szemben, amely később a caporettói áttörés címen került be a hadtörténelembe. Az előzmények azonban még régebbre nyúlnak vissza. Dr. Balla Tibor alezredes, hadtörténész így ír erről tanulmányában: „Olaszország 1882. május 20. óta az Osztrák-Magyar Monarchia és Németország szövetségese, az úgynevezett hármasszövetség tagja volt. A koalíción belül érdekei és jövőbeni terjeszkedésének irányai – Dél-Tirol, Dalmácia, Albánia stb. – azonban számos ponton ütköztek Ausztria-Magyarországéval. 1915. április 26-án Olaszország Londonban az antanthatalmakkal titkos egyezményt írt alá, amelyben kötelezte magát arra, hogy egy hónapon belül teljes haderejével hadba lép a központi hatalmak ellen. 1915. május 4-én felmondta a hármasszövetséget, majd május 23-án hadat üzent Bécsnek…”

Az olasz hadüzenet a legrosszabb pillanatban érte Ausztria−Magyarországot. Hadereje most már három fronton volt kénytelen harcolni. Az orosz harctéren a központi hatalmak hadseregei az 1915. május 2-i gorlicei áttörést követően több száz kilométert nyomultak előre Galíciában és Orosz-Lengyelországban, sorozatos támadásokkal nagy vereséget mértek a cáriakra. Ebben a helyzetben a Monarchia hadvezetése az újonnan kialakuló délnyugati fronton csak a védelemre gondolhatott. 1915. június 23-án megkezdődött az első isonzói csata, amelyet újabb tíz követett. Ezek során mindkét fél részéről katonák százezrei haltak hősi halált, sebesültek meg vagy kerültek hadifogságba. Csaknem két és fél évig tartott az öldöklő háború az Isonzó mentén. Bár a súlyos áldozatok ellenére az olasz térnyerés elenyésző volt, 1917 őszére a Monarchia védelme megrendült.A tizenkettedik isonzói csata fordított a kockán. A német és osztrák−magyar erők – hosszú, alapos és jól titkolt előkészítés után – Caporettónál sikeresen áttörték az olasz vonalakat, majd a következő hónapokban az akkori ellenséget a Tagliamento, majd a Piave folyóig szorították vissza. Bár a sikert tartalékok hiányában továbbfejleszteni, illetve az üldözés ütemét fokozni már nem tudták, a caporettói áttörést a szövetséges erők legdicsőségesebb műveletei között tartjuk számon. Nem véletlen, hogy a Nagy Háború hagyományőrzői lelkesen készülnek a nagyapáik küzdelmeit megelevenítő hadijátékra. A kezdeményezők és házigazdák a szlovén Kulturno zgodovinsko društvo Triglav szervezet hagyományőrzői, Pavel Car vezetésével. Magyar részről is több hagyományőrző csapat tagjai vesznek részt a bemutatón, amelyet szeptember 17-én, vasárnap rendeznek a Kolovrat-hegygerincen. A szervezők kicsit előre hozták az egyébként október végén esedékes centenáriumi hadijátékot, éppen azért, mert a Júliai-Alpokban olyankor már nagyon elromlik az idő. Most mégis aggódva figyelik az időjárás-előrejelzéseket, amelyek szerint a hétvégén bizony több lesz az eső, mint a napsütés.

„Már egy éve tervezem ezt az eseményt, és mindig azt »álmodtam«, hogy napsütés lesz vasárnap a Kolovraton, gyönyörű hegyekkel a háttérben. Ez nem biztos, hogy így lesz – fogalmazott Pavel Car szeptember 11-én. – Azonban az 1917 októberi napok komorak és ködösek voltak. Nagy megtiszteltetés lesz számunkra, hogy ezek újra érvényesülhetnek a csatatéren, ráadásul az itt készülő felvételek reálisabbak lesznek, hű képet alkotva arról, hogyan harcoltak elődeink a Kolovrat-hegységben, esőben és sárban... Bár még mindig reménykedem egy kis napsütésben.”Ami a felvételeket illeti, a rendezvényen a Zrínyi Katonai Filmstúdió munkatársai is forgatnak. Egyes jelenetek bizonyára bekerülnek a már vágóasztalon lévő Tizenkét pokol című dokumentumfilmbe is, amelyet az alkotók a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal szoros együttműködésben készítenek. A filmről további előzetes információkat a Magyar Honvéd rövidesen megjelenő szeptemberi számában olvashatnak.

Aki pedig további részletekre kíváncsi a hadijátékkal kapcsolatban, annak ajánljuk figyelmébe a rendezvény honlapját: http://bitka-na-soci.com
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test