honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Sir Simon McDonald látogatást tett az EUFOR-parancsnokságon
Sir Simon McDonald, a Szent Mihály és Szent György Rend lovagparancsnoka, a Királyi Viktória Rend lovagparancsnoka, az Egyesült Királyság Külügyek és Nemzetközösségi Ügyek Minisztériumának közigazgatási államtitkára és Diplomáciai Szolgálatának vezetője szeptember 11-én, hétfőn látogatást tett az EUFOR parancsnokságán, Szarajevóban.


Az államtitkárt szarajevói látogatására elkísérte a Bosznia-Hercegovinába akkreditált brit nagykövet és brit védelmi attasé is. A Butmir táborba érkezésekor fogadta őt az EUFOR törzsfőnöke, Szpisják József dandártábornok és a szarajevói NATO-parancsnokság parancsnoka, Robert A. Huston dandártábornok. A felek ezután rövid előadáson vettek részt, amely részletesen bemutatta az EUFOR-missziót, valamint az EUFOR és a NATO szoros együttműködését a térségben.

Az Egyesült Királyság legmagasabb rangú diplomatájaként Sir McDonald megerősítette, hogy hazája tartósan elkötelezett Bosznia-Hercegovina és a tágabb térség stabilitása, biztonsága és jóléte iránt. Beszédében méltatta az EUFOR-misszió alapvető fontosságú hozzájárulását a biztonságos környezet fenntartásához az országban, továbbá kiemelte a misszió jelentőségét Európa tágabb stabilitásának biztosításában.A találkozót követően az államtitkárt az Egyesült Királyság rangidős nemzeti képviselője elkísérte a Butmir táborban kialakított emlékezés kertjébe, ahol a diplomata megkoszorúzta az Egyesült Királyság emlékművét, amely annak az 59 brit katonának állít emléket, akik a Bosznia-Hercegovinában 1992-től napjainkig folyó műveletekben vesztették életüket.Fordította: Eszes Boldizsár
Forrás: Sir Simon McDonald KCMG KCVO visited HQ EUFOR (www.euforbih.org)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test