honvedelem.hu
Egyre kevesebben jelentkeznek a szlovák hadseregbe
Utánpótlásgondokkal küzd a szlovák hadsereg, amelybe az elmúlt évek során egyre kevesebben jelentkeztek - derült ki a szlovák védelmi tárca jelentéséből, amelyet szeptember 27-én láttamozott a pozsonyi kormány.
A szlovák védelmi tárca dokumentuma szerint az elmúlt öt évben harmadával csökkent a szlovák hadseregbe hivatásos katonának jelentkezők száma, és jelentősen csökkent a szolgálatra alkalmasnak találtak aránya is. Míg 2012-ben még 2417-en jelentkeztek hivatásos katonának a szlovák fegyveres erők kötelékébe, addig ez a szám a 2016-os év végére 1637-re csökkent. Ugyanebben az időszakban jelentkezők közül a szolgálatra alkalmasnak talált személyek aránya 49 százalékról 31 százalékra esett vissza. A katonai pálya iránti érdeklődők számának csökkenő tendenciája már a hadsereg állományában is megmutatkozott.

Idén júliusban a szaktárca tervei szerint a szlovák hadseregben több mint 16 ezer katonai posztot kellett volna betölteni, ehelyett a gyakorlatban alig több mint 12 ezer poszt van betöltve. Ez az állapot érezhetően negatív irányba befolyásolta és befolyásolja a hadsereg állománymenedzsmentjét és a fegyveres erők feladatainak ellátását - hangsúlyozták a jelentés készítői.

Megállapították: a fennálló helyzet leginkább két tényező összjátékának tudható be. Ezek közül az első, hogy a gazdasági helyzet javulásának köszönhetően eltávolodtak a hadsereg, illetve a civil szektor átlagbérei az utóbbi javára, ami csökkentette a katonai pálya attraktivitását. A második ok az, hogy a vizsgált időszakban folyamatosan növekedtek a katonai pályára jelentkezőkkel szembeni elvárások, ami viszont az alkalmasnak talált jelentkezők arányának csökkenésében játszott szerepet.

A szlovák védelmi tárca jelentésében figyelmeztet: a következő években a katonai pályára jelentkezők számának további csökkenésére, hatékony ellenintézkedések hiányában pedig a probléma elmélyülésére lehet számítani.

magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat