honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Rendhagyó történelemórákat tartanak a nemzeti gyásznapon
Rendhagyó történelemórák keretében látogathatják végig iskolás csoportok és előzetesen regisztrált jelentkezők az aradi vértanúkra emlékező október 6-i nemzeti gyásznapon az 1848-asok parcelláját és a nemzet nagyjainak mauzóleumait Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Magyarországnak két nemzeti gyásznapja van: október 6., amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékeznek; valamint november 4., az 1956-os forradalom leverésének emléknapja - idézte fel Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója az MTI-nek. A vezető elmondta, hogy pénteken hagyományosan leginkább iskolás csoportokat várnak a Fiumei útra, ahol előzetes regisztráció alapján kihelyezett történelemórákat tartanak. Sok százan jelezték részvételüket a kora reggeltől késő délutánig tartó programra, ahol képzett idegenvezetőink audioguide készülékek segítségével kalauzolják a látogatókat, akiknek a vezetők bemutatják a Batthyány-, a Kossuth- és a Deák-mauzóleumokat, valamint az 1848-as parcellát - mondta.

A nemzeti gyásznap központi programjai pénteken reggel a Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonják, majd félárbocra engedik Magyarország lobogóját. A Fiumei úti sírkertben a sétákon kívül 10 órakor tartanak ünnepséget és koszorúzást a Batthyány-mauzóleumnál. A programot a Hungarofest és a Nemzeti Örökség Intézete közösen szervezi.
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test