honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Első világháborús megemlékezések Ukrajnában
Osztrák–magyar katonák újratemetésén és az Osztrák Fekete Kereszt tiroli szervezete által felújított első világháborús katonatemetők avatóünnepségén vett részt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) delegációja szeptember 29. és október 1. között a nyugat-ukrajnai lembergi területen.


A katonai tiszteletadással megrendezett ünnepségeken az osztrák hadisírgondozók tiroli képviselői mellett a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetségének tagjai, a helyi járási és települési adminisztráció, az egyház képviselői, valamint az ukrán hadsereg katonái is részt vettek.

Ivano-Frankove (Janiv) település első világháborús katonatemetőjében a közeli erdőben zajlott harcokban elesett osztrák–magyar katonák leltek végső nyughelyre, köztük a szegedi 5. honvéd gyalogezred katonái. Az ukrán kutatócsoport vezetője két, szinte ép állapotban megmaradt azonossági jegyet és tárgyi maradványokat mutatott, melyek egyértelműen magyar katonáktól származnak, így azokat a későbbiekben a Hadtörténeti Múzeumnak adják majd át. A dr. Téglás Gyula alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság igazgatóhelyettese által vezetett magyar delegáció Korchiv faluban a 2. tiroli császárvadász ezred 125 katonájának felújított temetőjében, majd a szomszédos Uhnivban, a tavaly felújított első világháborús katonatemetőben koszorút helyezett el.Az ünnepségsorozat záróeseménye az idén felújított első világháborús katonatemető avatása volt, ahol 77 német, 57 orosz és 29 osztrák–magyar katona nyugszik, többségük névtelenül. A központi emlékművön német, magyar, lengyel és ukrán felirat olvasható.Ukrán részről baráti fogadtatásban volt részük az osztrák és magyar hadisírgondozóknak. A térségben a lakosság részéről nyitottság mutatkozik a Nagy Háborúban életüket vesztett katonák emlékének méltó megőrzésére. Az Osztrák Fekete Kereszt tiroli szervezete a további együttműködés reményében köszönte meg a magyar delegáció részvételét a rendezvényeken.Fotó: HM HIM
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test