honvedelem.hu
Már a felénél járnak…
Kaposváron is nagy szeretettel várták azt a tíz katonát, akik részt vesznek a Centenáriumi emlékfutás a hősökért elnevezésű rendezvényen.


Október 16-án, hétfőn „hazafutottak” a katonák. Már a várostáblánál többen várták a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred futóit is, hogy az utolsó kilométereket együtt tegyék meg, és együtt érkezzenek meg a Hősök templomához, ahol a katonák lerótták tiszteletüket a hősi halottak előtt.

Dér Tamás, a város alpolgármestere köszöntőjében ismertette: „Kaposvárt az elmúlt egy-két évszázadban nevezték iskolavárosnak, a malmok, majd a virágok városának és katonavárosnak is. Utóbbi titulust leginkább a híres 44-es, »rosseb«-bakák miatt kapta a megyeszékhely a XIX. század második felében.”A Hősi emlékmű koszorúzását követően a Keleti temetőben újra avatták Reichard Béla alezredes, a kaposvári 44. gyalogezred utolsó parancsnokának felújított sírját. Itt dr. Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója mondott beszédet. „A jó tiszt egyúttal apja is katonáinak” – hangsúlyozta a történész. Hozzátette: Reichard Béla idegen hangzású neve ellenére ezzel a nemzettel vállalt közösséget, ennek lett katonája, és 1918-ban, az összeomlást követően ezt az országot tekintette továbbra is hazájának.

A honvedelem.hu érdeklődésére Szikszai László alezredes, a kaposvári alakulat parancsnokhelyettese elmondta: a mostani rendezvény előzménye a 2013-as doni emlékfutás volt. „A sportot kedvelő katonáink fejéből pattant ki az ötlet, hogy ne csak kelet, hanem nyugat felé is keressünk egy olyan eseményt, amely kapcsán saját teljesítményüket kipróbálva részt vehetnek egy katonai emléktúrán” – hangsúlyozta az alezredes.Az emlékfutás résztvevői egy nappal korábban a kőröshegyi első világháborús emlékművénél is tiszteletüket tették. 

A futók október 18-án lépik át Rédicsnél a magyar-szlovén határt. A caporettói áttörés századik évfordulója alkalmából a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred állományából kilenc hivatásos és szerződéses, illetve egy önkéntes műveleti tartalékos katona indult útnak október 11-én Budapestről, hogy − 1023 kilométert megtéve – október 24-én, a szlovéniai Kobaridba érkezve, váltásokban teljesítsék az emlékfutást.

Fotó: Rácz Tünde
Kapcsolódó tartalom
500 kilométerhez közelítve
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test