honvedelem.hu
Világháborús centenárium: futással és koszorúzásokkal emlékeztek a caporettói áttörés évfordulójára
Több mint ezer kilométeres futással, útközben az első világháborús emlékműveknél és temetőknél koszorúzással tisztelegtek a Magyar Honvédség katonái az elhunyt katonák előtt, a caporettói áttörés századik évfordulója alkalmából.
Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlament államtitkára az M1 aktuális csatorna október 27-ei, péntek reggeli műsorában elmondta, hogy az emlékfutást a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezésére szervezték meg. Kiemelte, hogy a jó sportoló és a jó katona erényei, mint az állóképesség és a kitartás - hasonlóak. Sok mai sportág - például az öttusa - katonai készségekből, képességekből fejlődött ki - fűzte hozzá.

Nevelős László alezredes, a centenáriumi emlékfutócsapat vezetője elmondta: a mintegy 1020 kilométeres távot tízen teljesítették. A magyarországi szakaszon 82, míg Szlovéniában 72 településen haladtak keresztül, végül kedden értek célba a szlovéniai Kobaridba, az egykori Caporettóba. A Centenáriumi Emlékfutás a Hősökért elnevezésű futás résztvevői október 11-én a budapesti Hősök teréről dr. Simicskó István honvédelmi miniszter beszédét követően rajtoltak el. Több településen helyi lakosok, civil szervezetek, iskolások is csatlakoztak a futáshoz, illetve az első világháborús emlékhelyeknél tartott koszorúzási ünnepségekhez.

A Honvédelmi Minisztérium egy korábbi háttéranyagában azt írta: az Osztrák-Magyar Monarchia első világháborús történetében az egyik legsikeresebb és legkiemelkedőbb esemény a caporettói áttörés volt. Az 1917. október 24-én megindított hadműveletben az osztrák-magyar és szövetséges német csapatok áttörték az olasz védvonalat és a tizenegy, védekezésben eltelt isonzói csata után „csapataink átvették a kezdeményezést és óriási győzelmet arattak az olasz csapatok fölött”.

Aktuális videók
2019. július 13. 15:54
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat