honvedelem.hu
Nemzetközi medálparádé az EUFOR-parancsnokságon
November 1-jén Szpisják József dandártábornok, az EUFOR törzsfőnöke vezetésével medálparádét rendeztek az EUFOR szarajevói parancsnokságán, a Butmir táborban. A tábornok az eseményen hat nemzet harmincegy katonájának adta át az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikájának Althea-medálját, és köszönetet mondott nekik elhivatott szolgálatteljesítésükért Bosznia-Hercegovinában.

Soós Lajos vezénylőzászlós elsőként vette át az Althea-medált Szpisják József dandártábornoktól, az EUFOR törzsfőnökétől. 


Az EUFOR törzsfőnöke hangsúlyozta, hogy a kitüntetés hivatalos és nyilvános elismerése annak a hozzájárulásnak, amit az EUFOR minden egyes tagja tesz, továbbá, hogy az EUFOR szerencsés helyzetben van, amiért ilyen sok, katonai erőt felajánló ország teljes támogatását élvezheti. Kifejezte elismerését az ünnepségen felsorakozott katonák családjainak az áldozatvállalásért szeretteik hiánya miatt, akik otthonaiktól távol szolgálják a békét és a biztonságot. Szpisják dandártábornok kiemelte, hogy az EUFOR továbbra is szilárd elkötelezettséggel támogatja a bosznia-hercegovinai hatóságokat a biztonságos környezet fenntartásában, valamint Bosznia-Hercegovina haderejének képességfejlesztése terén.Az Althea-medál átvétele után Soós Lajos főtörzszászlós, az EUFOR vezénylőzászlósa elmondta: „Azokat a szakmai tapasztalatokat, amelyeket itt szereztem az EUFOR kiváló katonáival és polgári alkalmazottaival végzett közös munka során, hazaviszem magammal Magyarországra, az MH Altiszti Akadémiára, és büszkén fogom viselni ezt a kitüntetést.”

Az EUFOR Althea műveletének állományát jelenleg tizennégy EU-tagország és 5 partnernemzet békefenntartói alkotják. A medálparádén Ausztria, Chile, Görögország, Magyarország, Olaszország és Törökország képviseletében voltak jelen katonák.Fordította: Eszes Boldizsár
Forrás: International Medal Parade at the EUFOR Headquarters (www.euforbih.org)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test