honvedelem.hu
A biztonságért mindennap tenni kell
Gyakorlatot tartottak a Honvédkórházban
Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, de a biztonság nem állandó. Fel kell készülnünk arra, hogy egy esetleges válsághelyzetben az érintett szervezetek együtt tudjanak működni, a tevékenységüket össze tudják hangolni – mondta Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter november 7-én Budapesten, a Honvédkórházban tartott nagyszabású gyakorlat eredményeit összegző sajtótájékoztatón.


Nagyszabású egészségügyi és tömeges sérültellátási gyakorlatot tartottak a Honvédkórházban november 7-én, amelynek eredményeiről Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka, illetve Dr. Tamás Róbert orvos dandártábornok, orvosigazgató számolt be.

Az MH Egészségügyi Központ és az Országos Mentőszolgálat munkatársai egy elképzelt fővárosi robbantásos merénylet sérültjeinek ellátását gyakorolták. A gyakorlat forgatókönyvét és pontos lefolyását Dr. Tamás Róbert dandártábornok ismertette. Eszerint november 7-én, a reggeli órákban Budapesten, a Lehel téri aluljáróban terrorcselekmény következett be, amelyben egy ember életét vesztette, és további huszonnyolc személy sérült meg különböző mértékben. A gyakorlat végrehajtásába a kórház harminc osztálya és összesen mintegy hatszáz munkatársa kapcsolódott be. Mint a dandártábornok elmondta, a kollégák százszázalékosan végrehajtották a feladatokat.Dr. Simicskó István a sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa, de a biztonság sosem állandó, nap mint nap, folyamatosan dolgozni kell érte. Egy jól működő állam erre törekszik, ugyanakkor minden érintett szervezet munkatársának tudnia és tennie kell a dolgát, amennyiben a gyakorlatban modellezetthez hasonló esemény történne. Ehhez azonban gyakorlásra van szükség. A honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők jól vizsgáztak a mai napon az együttműködés terén is.Mint a honvédelmi miniszter rámutatott, itt és most egy fiktív terrortámadásról beszélünk, de napjainkban Európa számos városában mindez már a valóság, hiszen az elmúlt két évben több mint háromszázötven védtelen, civil állampolgár esett áldozatul, illetve további ezerháromszázan sérültek meg különböző terrortámadásokban a kontinensen. Emellett szinte hetente kapjuk az újabb híreket az újabb akciókról, illetve merényletre készülő terroristák elfogásáról. „Ezzel mi nem szeretnénk együtt élni, ezért ítéljük el a mostani brüsszeli politikát, amely a migrációval együtt behozta a terrorizmust is Európába” – szögezte le Dr. Simicskó István.Mint a miniszter elmondta, a kormány továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy garantálja a biztonságot a magyar emberek részére. Ennek érdekében folyamatos a katonák, a rendőrök képzése, és a határvédelem ellátása is. „Reméljük a legjobbakat, de fel kell készülnünk a legrosszabbra is” – tette hozzá a tárcavezető.

A biztonság megteremtése az ország lakosainak egészségügyi ellátása terén is kiemelkedően fontos, és a Honvédkórháznak ebben jelentős szerepe van. A kormány által a különleges jogrendi tényállások bővítésével már megteremtett jogszabályi garanciák mellett nagyon fontos, hogy egy esetleges válsághelyzetben mindenki pontosan tudja a dolgát. A mai gyakorlat ezt a célt szolgálta, és teljes mértékben el is érte a kívánt célt. A miniszter köszönetet mondott a résztvevőknek példás helytállásukért. A gyakorlat során szerzett tapasztalatokat a későbbiekben oktatások és képzések keretében – akár külföldön is – használják fel a Honvédkórház orvosai.Dr. Simicskó István elmondta, hogy Magyarország kormánya fontosnak tartja a Honvédkórház fejlesztését, és ehhez minden szükséges feltételt biztosít. A közeljövőben új eszközök beszerzésére és jelentős fejlesztésre kerül sor az intézményben.

Fotó: Rácz Tünde

Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Sikerrel zárult a Honvédkórház nagyszabású gyakorlata
Kapcsolódó galéria
Nagyszabású egészségügyi és tömeges sérültellátási gyakorlatot tartottak a Honvédkórházban
Nagyszabású egészségügyi és tömeges sérültellátási gyakorlatot tartottak a Honvédkórházban / 01 Nagyszabású egészségügyi és tömeges sérültellátási gyakorlatot tartottak a Honvédkórházban / 02 Nagyszabású egészségügyi és tömeges sérültellátási gyakorlatot tartottak a Honvédkórházban / 03 Nagyszabású egészségügyi és tömeges sérültellátási gyakorlatot tartottak a Honvédkórházban / 04
Nagyszabású egészségügyi és tömeges sérültellátási gyakorlatot tartottak a Honvédkórházban / 05 Nagyszabású egészségügyi és tömeges sérültellátási gyakorlatot tartottak a Honvédkórházban / 06 Nagyszabású egészségügyi és tömeges sérültellátási gyakorlatot tartottak a Honvédkórházban / 07 Nagyszabású egészségügyi és tömeges sérültellátási gyakorlatot tartottak a Honvédkórházban / 08
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat