honvedelem.hu
Borsody László: a géniusz - megjelent a negyedik kiadás
Bemutatták a Borsody László: a géniusz című könyv negyedik, bővített kiadását a Magyar Olimpiai Bizottság épületében november 13-án, hétfőn.


A magyar és a nemzetközi vívósport és vívásoktatás egyik meghatározó, de sokáig elfeledett alakjáról jelent meg a Borsody László: a géniusz című könyv negyedik, bővített kiadása.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Honvédelmi Minisztérium hétfői sajtótájékoztatóján, a magyar és a nemzetközi vívósport és vívásoktatás egyik meghatározó, de sokáig elfeledett alakjáról szóló könyvbemutatón a sajtó képviselőit elsőként Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke köszöntötte. „A könyv túlmutat azon, hogy egy egyszerű életrajzi könyv legyen” – hangsúlyozta. Hozzátette: Borsody László a magyar és nemzetközi vívás kiemelkedő alakja, a magyar kardvívás egyik megteremtője volt, vívómesterként és iskolateremtőként is beírta nevét az egyetemes sporttörténelembe.A géniuszról szóló könyvet dr. Holló József nyugállományú altábornagy, miniszteri biztos méltatta. Bemutatta a katonavívó életét, a könyvből pedig kiemelt egy-egy részletet. „Amikor e bővített könyvet útjára bocsájtjuk, lerójuk tiszteletünket a sport, a vívás e jeles szülöttje előtt, aki egész életét nemzetünk közösségének áldozta” – mondta. Kifejtette: ma, amikor a vívósport ismét reneszánszát éli, nem feledkezhetünk meg a dicső elődökről sem. „A könyv alapján végigkísérhetjük a rendkívüli sportember katonai életútját, példát meríthetünk elszántságából, hivatástudatából, állandó maximális teljesítményre való törekvéséből, valamint hazaszeretetéből” – zárta gondolatait a miniszteri biztos.A könyv méltatása után Pézsa Tibor olimpiai és világbajnok kardvívó, mesteredző is szólt néhány szót. Kiemelte, Borsody rendet tett a vívásban: nehézségi fokok szerint állította össze a gyakorlatokat. „A Borsody-vívómesterek honosították meg az országban a tiszta, egyértelmű magyar kardvívást” - mondta, majd elárulta: Szatmári András, a 2017-es nyári lipcsei világbajnokság győztese a Borsody-féle oktatási rendszer alapján készült fel edzőjével a versenyre.

Végezetül a könyv szerzője, Máday Norbert mondott köszönetet mindazoknak, akik nélkül ez a könyv nem születhetett volna meg. A szerző bevallása szerint azért vállalkozott az életmű feltárására, mert korábban - méltatlanul - egyetlen írás sem foglalkozott vele.Fotó: a szerző felvételei
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test