honvedelem.hu
Scaparrotti: az altisztek szerepe egyre fontosabb
Hiszek az altisztekben. Soha ne becsüljék alá saját hangjukat, mert önök képezik a haderő gerincét – mondta Curtis Scaparrotti vezérezredes, a Szövetséges Fegyveres Erők európai főparancsnoka az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam nemzetközi hetén tett látogatásakor november 13-án, hétfőn, Balatonakarattyán.


Curtis Scaparrotti vezérezredes előadásában hangsúlyozta: az altisztek szerepe egyre fontosabbá válik szerte a NATO-ban, és nekik is alkalmazkodniuk kell a modern kor kihívásaihoz. Kiemelte: azért látogatott el hazánkba erre a tanfolyamra, mert Európában igen kevés ilyen nemzetközi kurzust tartanak, és a magyar altiszti kar kiváló munkát végez. Mint mondta, édesapja is altisztként szolgált annak idején, és mindezt nagy büszkeséggel tette.

Az altisztek szerepét áttekintve hallhattuk: többek között nemcsak a legénységi állomány kiképzettségéért és készenlétéért felelnek, de fontos – és ritkán szóba kerülő szerepük az is –, hogy nézeteltéréseket simítsanak el. Hozzátette: óhatatlan, hogy mindig jó példával járjanak elöl. A fentiekből is látható tehát – mondta -, hogy kiválasztásuk és megfelelő képzésük mennyire döntő fontosságú. Zárszóként elhangzott: ez a tanfolyam remek példája a nemzetek közötti stratégiai együttműködésnek.Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök beszédében elmondta: noha hazánkban még csak néhány évre tekint vissza az altisztképzés, az eredményeinket máris elismerik szerte a NATO-ban. Kiemelte, hogy az altisztek szerepe rendkívül nehéz, mivel ők képezik a kapcsot a tisztek és a legénységi állomány között. Mindenképpen kulcsfontosságú, hogy nagy hangsúlyt fektessünk az altisztek megfelelő képzésére.

A honvedelem.hu kérdésére úgy fogalmazott: már ötvenkét magyar altiszt végezte el az összhaderőnemi vezető tanfolyamot. Rávilágított arra is, hogy az úgynevezett altiszti csatornán történő kommunikáció a tisztek – és személyesen a vezérkarfőnök számára is – igen fontos, hiszen a napi szinten az altisztek látják, hogy mi történik a csapatoknál.A magas rangú katonai vezetők látogatása végén Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa emléktárgyat adott át Curtis Scaparrotti vezérezredesnek.Fotó: Tóth László
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test