honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Torony a teremben
Egyedülálló technológiai megoldást adtak át a légiforgalmi irányítás biztosítására november 14-én, kedden a HungaroControl (HC) Zrt. székházában. A Honvédelmi Minisztérium stratégiai partnerének helyszíntől független, Távoli Toronyirányító Központja a Magyar Honvédség számára is kiemelkedő lehetőségeket kínál. Az átadón a tárcát Vargha Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes képviselte.


A HC Zrt. és a Honvédelmi Minisztérium között többéves partnerségi viszony áll fenn. A tárca vezetése nagy hangsúlyt fektet az együttműködésre a civil szakmai szféra meghatározó szereplőivel. Ilyen jellegű kiemelt projekt lesz a november 14-én ünnepélyesen átadott Távoli Toronyirányító Központ (Remote Tower) lehetőségeinek továbbfejlesztése is.

A Távoli Toronyirányító Központ lényege, hogy segítségével földrajzi helytől függetlenül, egy tetszőleges távolságú központból is irányítható egy repülőtér légiforgalma. Az élő, helyszíni kameraképek alapján működő eszközpark nemcsak a hagyományos irányítótornyok üzemzavara esetén alkalmazható, hanem olyan repülőtereken is, ahol jelenleg nem elérhető a szolgáltatás, vagy túl drága és körülményes a személyzet hagyományos elhelyezése.A keddi átadóünnepségen részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is, aki korábban már hangsúlyozta: a Távoli Toronyirányító Központtal kapcsolatos közös innovációt a pápai katonai repülőtér is kiválóan tudná kamatoztatni, s egy ilyen jellegű projekt katonai irányú kiterjesztése Magyarország, sőt az egész NATO számára kamatoztatható lenne a katonai légiforgalom-irányítás területén.

Az átadóünnepségen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a projekt megvalósításáról mint magyar sikertörténetről beszélt. Mint mondta, olyan 21. századi innovációról van szó, amely nemcsak válaszokat ad a legújabb kihívásokra, de mindenki előtt jár azokkal.Fotó: Krasznai-Nehrebeczky MáriaKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Átadták a Távoli Toronyirányító Központot
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat