honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Az ősz színeiben
Nem fegyveres, tartós külszolgálat. Ismerős fogalom. Kihívás a kiküldöttnek, de talán még nagyobb kihívás a családja számára, hiszen legtöbbször ők is osztoznak a kiküldetés örömeiben és néha nehézségeiben. Számukra is lehetőség nyílik arra, hogy kis időre egy másik ország, egy másik kultúra vendégei legyenek, új barátokat szerezzenek, részeseivé váljanak egy új, színes társaságnak, és számtalan élménnyel gazdagodjanak.


Ez történik jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban velünk, családtagokkal is, hiszen házastársaink oldalán mi is képviseljük hazánkat egy nemzetközi közösségben. Egy ilyen „képviseleti forma” az SOPC, ami szó szerinti fordításban a HQ SACT Officers’ Partners’ Club, vagyis a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokságon dolgozó katonák hozzátartozói részére alapított nonprofit, nemzetközi szervezet. Ez egy egyedülálló jótékonysági klub, amely – külszolgálat kezdetén – segítséget nyújt a beilleszkedésben, a nyelvi nehézségek leküzdésében, a baráti kör kiterjesztésében, új hobbik felfedezésében, illetve egymás országának, kultúrájának megismerésében.

A szervezet több mint kétszáz tagot számlál, és húszféle, kisebb létszámú klub keretén belül kínál lehetőséget a mindennapok színesebbe tételére az érdeklődési köröknek megfelelően – legyen az sport, nyelvgyakorlás, főzés, olvasás. Különböző társasági események is várnak a klubtagokra, mint például karácsonyi vásár, színház- és múzeumlátogatások, kulturális programok és nem utolsósorban a jótékonysági tevékenység. Az összejöveteleket követően a tombolák bevételét olyan alapítványok kapják, amelyek beteg gyermekeken segítenek, állatmenhelyeket szponzorálnak. Havi rendszerességgel szerveznek ebédet a tagoknak és meghívott vendégeiknek, sok érdekes és szívet melengető téma köré szőve az esemény dekorációját, hangulatát. Igyekszünk minden alkalmat megragadni arra, hogy minél több fórumon képviseljük hazánkat.Ezen igyekezetünk sikeréhez nagyban hozzájárulhat, hogy idén az SOPC ügyvezető alelnök posztját Magyarország tölti be, illetve a jövő évben – az SOPC 1984 óta fennálló történelmében először – magyar ügyvezető elnöke lesz a szervezetnek egyik kiküldött kollégánk felesége, Tóbiás Eszter személyében. 2017 októberében rendezték meg az SOPC soron következő ebédjét, amelyet a magyar és román feleségek, hozzátartozók együttműködve gondoskodtak a szemet gyönyörködtető őszi dekorációról, jó hangulatról, vidámságról. Több mint százharminc vendég vett részt az ebéden a világ minden tájáról, hogy együtt ünnepeljük az ősz, a szüret szépségét, sokszínűségét, vidám játékokkal tarkítva, az ősz színeibe öltözve. Minden alkalommal készül egy fotózásra alkalmas helyszín az adott témában, maradandó emléket nyújtva a barátságok megörökítéséhez. Ezen az ebéden egy kézzel festett őszi háttérkép emelte a fotózás fényét. A művészi értékeket felvonultató alkotás arról tanúskodott, hogy mennyire magunkénak érezzük a rendezvény színvonalas megszervezését és megtartását.

Úgy hisszük, az HQ ACT-n dolgozó katonák partnerei méltó képet kaphattak vendégszeretetünkről, a vidámságunkról. A jövőre nézve is sok elfoglaltság elé nézünk. Következő alkalommal a karácsonyi vásáron mutathatjuk meg magunkat, ahol – egyrészt – finomabbnál finomabb magyar ízekkel fogjuk megismertetni az HQ-n dolgozó külföldi kollégákat, másrészt karácsonyi dekorációkat is készítünk. A bevétel pedig az általunk támogatott alapítványok kasszájába folyik.


magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test