honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Dr. Simicskó István: a Nyugat-Balkán stabilitásában kiemelkedően fontos a katonai jelenlét
Magyarország és Európa stratégiai érdeke, hogy a Nyugat-Balkán stabil térség maradjon - emelte ki a honvédelmi miniszter december 1-jén, pénteken az MTI-nek Koszovóból nyilatkozva, hozzátéve: „a katonai jelenlétünk a béke és a stabilitás szempontjából kiemelkedően fontos”.

Dr. Simicskó István elmondta: Magyarország arra törekszik, hogy Afganisztántól Irakon keresztül a válságövezetekben segítse a stabil életviszonyok kialakítását. Ez hangsúlyosan fontos a nyugat-balkáni térségben is. A Magyar Honvédség mintegy ezer katonája szolgál külföldi missziókban; a legnagyobb létszámban, csaknem négyszáz katonával Koszovóban teljesítenek szolgálatot. A honvédelmi miniszter megjegyezte: a 20 NATO-tagországgal biztosított nyugat-balkáni térség abból a szempontból is fontos, hogy az illegális tömeges migrációval szemben fellépő országok biztonságát erősítsék.

Dr. Simicskó István tanácskozott a KFOR parancsnokával, az olasz Salvatore Cuoci vezérőrnaggyal, találkozott a katonákkal, ünnepi állománygyűlésen köszönték meg nekik szolgálatukat, s karácsonyi ajándékcsomagokat is átadtak a katonáknak.

A honvédelmi miniszter a koszovói állománygyűlésen tájékoztatást adott a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program céljairól, állásáról. Kiemelte, hogy annak kiemelt része a katonák megbecsülése illetményemeléssel, továbbá az egyéni felszerelések és a technikai fejlesztések révén is.

A koszovói magyar kontingens táborába Németh Szilárd, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke is elkísérte a honvédelmi minisztert. A fideszes képviselő az MTI-nek nyilatkozva azt emelte ki: jólesett hallani - Magyarország területén kívül is - ahogy a magyar katonák azt mondták: „Hazámat szolgálom!”. Mint kifejtette: látható és érezhető volt, hogy minden katona tisztában van azzal, hogy Koszovóban is - ahol gazdasági és egyéb lehetőségeihez mérve is felülteljesítve az 5. legnagyobb lélekszámú kontingenst adja Magyarország - a magyar érdekeket szolgálják.

Németh Szilárd - aki először járt a koszovói táborban - azt is kiemelte: azt tapasztalta, a magyar katonákat szeretik, elégedettek azzal a munkával, amit végeznek.

magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test