honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Decemberben állnak hadrendbe a tajvani P-3C Orionok
A tajvani légierő decemberre tervezi az Egyesült Államoktól beszerzett 12 darab használt P-3C Orion hivatalos hadrendbe állításának ceremóniáját.


A Focus Taiwan, a légierő információira hivatkozva arról számolt be, hogy az Orionokat a 11 darab S-2T Tracker leváltása matt szerezték be. A hadrendbe állítás egyben minőségi ugrás is lesz a tajvani légierőben, ugyanis a P-3C akár 12 órát is képes a levegőben tölteni, szemben a S-2T 4 órájával, továbbá az Orion hatótávolsága 2 800 tengeri mérföld, míg a Trackeré 450. Az Orionok a jövőben járőr, megfigyelő, felderítő feladatkörben, tengeralattjárók elleni harcra, valamint vízfelszíni célok ellen kívánják bevetni.

Tajvan részére még 2007-ben engedélyezte az USA kongresszusa 12 darab P-3C beszerzését, melyek az USA haditengerészetének állományából kerültek ki, majd javítások és modernizáció után kerültek Tajvanba. Az 1,96 milliárd dollár értékű üzlet földi kiszolgáló berendezéseket, illetve 3 P-3A átadást, mint tartalék alkatrészforrást is tartalmazott.

Az első P-3C-t 2013 szeptemberében vehette át a tajvani légierő, 2014 júliusától megkezdődtek az első kiképzési repülések. A P-3-asok beszerzését a tajvani vezetés azzal is magyarázta, hogy igyekeznek lépést tartani a rohamosan fejlődő kínai haditengerészettel, így további tengeralattjárók és különböző kategóriájú hadihajók beszerzése is várható.


Forrás: Decemberben állnak hadrendbe a tajvani P-3C Orionok (www.haborumuveszete.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test