honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Németországban jártak a hadisírgondozók
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM)  delegációja − dr. Horváth Csaba ezredes, parancsnokhelyettes vezetésével − a napokban látogatást tett a HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság német partnerszervezete, a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge − VDK) kasseli központjában.


A látogatás során a magyar delegáció egyeztetést folytatott Daniela Schilyvel, a VDK főtitkárával a jövő év őszén, Budapesten megrendezendő nemzetközi hadisírgondozó-konferencia programjáról. Ezt követően pedig áttekintették a német hadisírgondozó szervezet szakmai vezetőivel a két fél együttműködésének aktuális kérdéseit. Egyeztettek a német-magyar-román közreműködéssel az Úz völgyében folyamatban lévő orosz kutatási programról, a Kelet-Európában történő áttemetések gyakorlatáról, de szó esett a budaörsi német-magyar katonatemetőről, valamint a jövő évi közös centenáriumi megemlékezések lehetőségeiről is.

A delegáció a hazautazás közben nyolc katonatemetőben (Bad Kissingen, Würzburg, Fürth, Nürnberg, Regensburg, Landshut, Pocking és Passau) tett helyszíni szemlét. A sírkertekben a második világháborúban elesett közel ezer magyar katona nyugszik. A magyar katonák sírjainak dokumentálása mellett a delegáció az egyes helyszíneken elhelyezte a megemlékezés koszorúját is.

Fotó: HM HIM
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test