honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Időben érkezett a segítség
Tüzet oltottak a határvédelmi szolgálatot ellátó katonák
Az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékének (MH AIAK) honvédei − a rendőrség munkáját segítve − több mint két éve vesznek részt az illegális migráció okozta válsághelyzet kezelésében. Noha alapvetően az Ideiglenes Biztonsági Határzár magyar−szerb szakaszának fegyveres őrizetét, határrendészeti, járőrözési, készenléti, illetve felderítési feladatokat látnak el, az elmúlt időszakban számos váratlan helyzettel is szembesültek. A katonák leggyakrabban közúti közlekedési baleseteknél nyújtottak segítséget a bajba jutott állampolgároknak.
A határvédelmi feladatot ellátó egyenruhások december 4-én az 55-ös főúton közlekedtek, amikor a 41-es kilométerszelvényhez érve egy út szélére félrehúzódó, külföldi rendszámú kamionra lettek figyelmesek. A jármű középső tengelye körül ekkor már sűrű füst gomolygott. A zaklatott sofőr nem tudta kontrollálni a történteket, azonban a katonák gyorsan felismerték a veszélyes helyzetet, és porral oltóval hárman megkezdték a közben már terjedő tűz oltását. Eközben ketten a forgalmat irányították, hogy az esetleges baleseteket megelőzzék.

A katonáknak a gyors és hatékony beavatkozás eredményeként még a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült megakadályozniuk a lángok továbbterjedését, így a jármű rakományát is megmentették.(A borítókép illusztráció.)
Fotó: MH AIAK

magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test