honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Borbála-napi rendezvénysorozat a Butmir-táborban
Szent Borbála napja alkalmából rendeztek megemlékezést és különféle programokat december 2-án a szarajevói Butmir-táborban, a NATO Parancsnokságon egyéni beosztást betöltő magyar katonák, valamint az MH EUFOR Kontingens 21. váltásának közös szervezésében. A rendezvénnyel a légvédelmi rakéta és a tüzér fegyvernem napja előtt tisztelegtek.


A zömében a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáiból álló kontingens rendezvénysorozata reggel, ünnepi sorakozóval kezdődött. Az ezred parancsnoka, a jelenleg a NATO szarajevói műveleti parancsnokságának törzsfőnökeként szolgáló Könczöl Ferenc ezredes ünnepi beszédében az ezred saját állománya mellett köszöntötte a másik skarlátpiros parolis fegyvernem, a tábori tüzérség katonáit is, akikre szintén Szent Borbála vigyáz.

Könczöl ezredes megköszönte a kontingens azon tagjainak is a „támogatását, segítségét és barátságát, akik ugyan nem az ezred állományából érkeztek, de akikkel a műveleti feladat, illetve az arra történő felkészülés összekötötte a légvédelmi rakétások közösségét, és akik áldozatos munkája nélkül ez a misszió nem lehetne ennyire sikeres és többek között ez a fegyvernemi napi rendezvény sem jött, jöhetett volna létre.”

Ezt követően a parancsnok megemlékezett Szent Borbála történetéről, áttekintette a fegyvernem 2017-ben végrehajtott, illetve 2018. évre tervezett fő feladatait, amelyből nem kevés hárul majd a misszióból hazatérő katonákra. A NATO Parancsnokság törzsfőnöke ünnepi beszédében felhívta katonái figyelmét arra, hogy „legyenek büszkék alakulatuk eredményeire, hiszen túl azon, hogy ezred a Magyar Honvédség egyik legrégebb óta fennálló alakulata, egyidejűleg a légvédelmi rakéta- és tüzér fegyvernem egyedüli képviselője is. Viseljék tehát emelt fővel a fegyvernemi jelképeket, s továbbra se feledjék: a skarlátpiros paroli és barett, amelyet ha átmenetileg és időlegesen is ugyan, de zöldre váltottunk, kötelez.”

Végezetül kérte katonáit, hogy szenteljék a napot a fegyvernem hagyományaihoz méltó versengésnek, és a nap méltó zárásaként, az otthoni fegyvernemi bállal párhuzamosan – a Butmir-táborban szolgálatot teljesítő teljes állomány részére – szervezett Borbála-napi zenés rendezvénynek.Az elismerések átadását követően, a sorakozó legnagyobb meglepetéseként Stoszek János alezredesnek, a kontingens parancsnokának tiszteletbeli légvédelmi rakétatüzérré avatására is sor került.

A délelőtt folyamán a kontingens állománya „Barbara’s Challenge” névre keresztelt csapatversenyen vett részt, mely a katonák ügyességét, állóképességét, bajtársiasságát és leleményességét egyaránt próbára tette. A verseny végrehajtását nehezítette, hogy az összes feladatot 20-25 centiméteres hóban, -2 Celsius-fokos hidegben kellett végrehajtani.A délutáni program focibajnoksággal folyatódott. A nap záró, zenés rendezvénye a „St. Barbara’s Day Party” volt, melyen a Butmir-táborban szolgáló más nemzet katonái is nagy számban vettek részt. A magyarok saját szervezésben készített babgulyást szolgáltak fel a vendégeknek, köztük a rendezvényt jelenlétével megtisztelő Robert ’Randy’ Huston dandártábornak, a NATO szarajevói parancsnokság parancsnokának. Fotó: Tibol Pál százados, Miklós Máté törzsőrmester és Szegi Krisztián szakaszvezető

Aktuális videók
2018. november 17. 11:46
Vezetési tanfolyam a vízen
2018. november 17. 07:17
Nyílt edzésen vettek részt a katonák
2018. november 16. 17:09
100 éves a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum
2018. november 16. 15:41
Hadtörténeti 100 (1918 - 2018)
2018. november 16. 14:05
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat