honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Hiánypótló kötet Afrikáról
Utolsó könyvbemutatóját szervezte idén a Honvédelmi Minisztériumban az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely (HVK TKH). A december 6-án tartott eseményen a Biedermann Zsuzsánna és Kis Judit által szerkesztett Szubszaharai Afrika gazdasága a 21. században című kötetével ismerkedhettek meg az érdeklődők.


Folytatta hagyományos könyvismertető-sorozatát a HVK Tudományos Kutatóhely. A Honvédelmi Minisztériumban ezúttal a Biedermann Zsuzsánna – Kis Judit szerkesztőpáros Szubszaharai Afrika gazdasága a 21. században című kötetét mutatták be. Az elemző írás megjelenésekor Bayer József, a Magyar Tudományos Akadémia Afrika Albizottságának elnöke kiváló afrikanisták esettanulmány-gyűjteményeként jellemezte a könyvet, míg Búr Gábor, az ELTE tanszékvezetője annak aktualitását méltatva így fogalmazott: „Az általános afrikanisztikai tanulmánykötetektől végre eljutottunk az egy kérdéskörre fókuszáló, a külgazdaság és a diplomácia területén is használható tematikus elemzésig. (...) Számunkra is fontos itt, Európa közepén a szubszaharai térség demográfiai tendenciáinak elemzése és megértése, valamint annak bemutatása, hogy mennyiben szolgálhatják ezek a jövőbeli gazdasági növekedést. Utóbbi elmaradása ugyanis mindennél nagyobb migrációs válságot indukálhat.”A könyvbemutatón Miletics Péter, a HVK TKH munkatársa a kötet kapcsán elmondta: fontossága ritkaságában rejlik, hiszen Magyarországon alig jelenik meg ilyen jellegű kiadvány, így abszolút hiánypótlónak tekinthető. „12 szerző tizenöt tanulmányát olvashatjuk, amelyek minden oldalról körüljárják a témát, ráadásul mindezt a közelmúlt eseményeinek tükrében” – mondta a HVK TKH kutatója.A kötet felépítését Czirják Ráhel afrikanista ismertette a bemutatón. A Szubszaharai Afrika gazdasága a 21. században tematikus szerkesztésében az egy problémakörre összpontosító, ám azt annál több aspektusból vizsgáló tartalommal szembesülhet az olvasó. A szerzők külön elemzésekben foglalkoznak a demográfiai trendekkel a térségben, a nyersanyagok kérdésével, a szegénységgel és az egészségüggyel, a világgazdasági tényezők szerepével a gazdasági fejlődésben, a nyugati és feltörekvő hatalmak jelenlétével, a multik szerepével, a különböző gazdaságfejlesztési utakkal és kudarcokkal, a nyersanyagban gazdag országok kihívásaival, s nem utolsósorban a magyar-afrikai kapcsolatokkal és a pragmatikus külpolitikával.

A bemutatón részt vett Biedermann Zsuzsánna, a kötet egyik szerkesztője és írója, aki az elmaradottabb és fejlődő afrikai országok kapcsán a nyersanyagok kiaknázásának döntő szerepéről, annak pozitív és negatív hatásairól tartott előadást.Fotó: Tischler Zoltán
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test