honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
„A gondolkodás maga a nyelv”
Tizedik alkalommal rendezte meg szavalóversenyét a HM Katolikus Tábori Püspökség (HM KTP) Budapesten, december 5-én, kedden.


A katonacsaládok gyermekei ebben az évben a 200 évvel ezelőtt, 1817. március 2-án született Arany János előtt tisztelegtek. A 11−15 éves korú gyermekek két fordulóban mérték össze versmondó tudásukat. Az első részben könnyűzenei dalszövegek közül választhattak a fiatalok, míg a második fordulóban Arany János alábbi versei közül − Tetemre hívás, V. László, Elégia, Él-e még az Isten − kellett egyet elszavalniuk.

A verseny előtt Kovács Gábor Dénes, a Gór Nagy Mária Színitanoda igazgatója hasznos tanácsokkal látta el a fiatal versenyzőket. Elmondta, mire figyeljenek a szavalók versmondás közben − például a tekintetre, a szemkontaktusra és az artikulációra. A segítségének köszönhetően a zsűrinek nem volt könnyű meghoznia a végső döntést.Az eredményhirdetés előtt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a zsűri elnöke szólt a gyerekekhez. Miután megköszönte a diákoknak a részvételt, elmondta: gyerekkorában ő is sokszor mondott verset. „Nem egyszerű feladat kiállni és elmondani egy verset a szülők, a társaitok és a zsűri előtt” – hangsúlyozta, majd köszönetét fejezte ki a szülőknek és a felkészítő tanároknak, hogy arra bátorítják a gyerekeket, a verseket ne csak olvassák, hanem szavalják is.

A versenyt szakmailag Kovács Gábor Dénes összegezte. „A gondolkodás maga a magyar nyelv. A magyar irodalmi nemzeti nyelvet a verseken keresztül lehet a leghatékonyabban megtanulni” – hangsúlyozta a drámapedagógus.

Az idei szavalóversenyt Hajnal Frida nyerte. Második helyen Klement Emese végzett, megelőzve Vass Violát. A tizennégy éves Hajnal Frida a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elárulta: nagyon boldog, és nem számított arra, hogy megnyeri a versenyt. „Elsősorban azért jöttem, hogy tapasztalatokat gyűjtsek és jól érezzem magam” – mondta széles mosollyal az arcán, majd hozzátette: jövőre újra elindul a megmérettetésen.Berta Tibor ezredes, a HM KTP általános helynöke érdeklődésünkre elmondta: különleges volt az idei, tizedik alkalommal megrendezett szavalóverseny, emiatt a gyerekek az első fordulóban versek helyett könnyűzenei dalszövegeket szavaltak. „Nem könnyű dalokat elmondani, még akkor sem, ha általában ismert zeneszámokról van szó” – hangsúlyozta az ezredes.

A zsűriben − Kovács Gábor Dénes mellett − helyet foglalt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes; Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka és Bíró László katolikus tábori püspök.

Fotó: Tischler Zoltán
Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
A HM Katolikus Tábori Püspökség szavalóversenye
A HM Katolikus Tábori Püspökség szavalóversenye / 1 A HM Katolikus Tábori Püspökség szavalóversenye / 2 A HM Katolikus Tábori Püspökség szavalóversenye / 3 A HM Katolikus Tábori Püspökség szavalóversenye / 4
A HM Katolikus Tábori Püspökség szavalóversenye / 5 A HM Katolikus Tábori Püspökség szavalóversenye / 6 A HM Katolikus Tábori Püspökség szavalóversenye / 7 A HM Katolikus Tábori Püspökség szavalóversenye / 8
A HM Katolikus Tábori Püspökség szavalóversenye / 9 A HM Katolikus Tábori Püspökség szavalóversenye / 10
Kapcsolódó videó
Sikeres szavalóverseny
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test