honvedelem.hu
Nyolc éve halt meg a férfi, aki két atomrobbanást is túlélt

Nyolc évvel ezelőtt, 2010. január 4-én halt meg Jamagucsi Cutomu. Az a férfi, aki - a japán kormány által is hivatalosan elismerve - 1945 augusztusában élve megúszta mind a hirosimai, mind pedig a nagaszaki atomtámadást. 

Az 1916. március 16-án, Nagaszakiban született, mérnök végzettségű Jamagucsi Cutomu az egyetlen ember volt a Földön, aki a japán kormány által kiadott hivatalos tanúsítvánnyal rendelkezett arról, hogy túlélte mind a két, az ázsiai országot ért atomtámadást.

1945. augusztus 6. : a hirosimai robbanás


1945. augusztus 6-án, amikor az Enola Gay nevű amerikai B-29-es ledobta a Little Boy (Kisfiú) névre hallgató uránbombát, Jamagucsi éppen egy üzleti úton tartózkodott Hirosimában. Évtizedekkel későbbi visszaemlékezése szerint már hazafelé tartva úton volt a vasútállomás felé, amikor észrevette a bombázót a város felett. Néhány másodperccel később pedig bekövetkezett a detonáció. A robbanás epicentrumától mindössze három kilométerre tartózkodó férfi súlyos sérüléseket szenvedett: beszakadt a dobhártyája, ideiglenesen megvakult és csúnyán megégett a felsőteste. Szerencsére el tudott jutni egy közeli menedékhelyre, ahol az éjszakát töltötte.

Aztán másnap úgy döntött, hogy hazautazik - Nagaszakiba... Ott - ahogy azt egy 2006-ban elkészült dokumentumfilmben elmondta - két nap pihenést engedélyezett saját maga számára, majd augusztus 9-én munkára jelentkezett. Főnökének éppen azt mesélte, hogy mit élt át Hirosimában, amikor Nagaszaki felett is felrobbant a bomba...

Három nappal később Nagaszaki fölött robbant atombomba


A Fat Man (Kövér Ember) a Little Boy-nál sokkal erősebb plutóniumbomba volt, ám a város egyeletlenebb domborzati viszonyai, illetve a „tűzvihart” megállító folyó miatt Jamagucsi ezúttal nem szenvedett komolyabb sérüléseket, pedig a bomba - akárcsak Hirosimában - itt is alig három kilométerre robbant fel tőle. A nagaszaki robbanás után Jamagucsin jelentkeztek a sugárfertőzés tünetei. Haja kihullott és égési sérülései is nagyon sokáig gyógyultak.

Teljesen egészséges már soha életében nem lett, ám ennek ellenére szép kort élt meg: 93 évesen, 2010. január 4-én hunyt el gyomorrákban. Ezt, akárcsak akut leukémiáját a sugárzással hozták összefüggésbe az orvosok.

„Azt hittem, Hirosimából követett a gombafelhő”


„Azt hittem, Hirosimából követett a gombafelhő” - nyilatkozta egyszer Jamagucsi, aki sokáig csak a második robbanás túlélését jelentette be a japán hatóságoknak. Egyik lánya szerint azért, mert nem akart „kérkedni” kétszeres szerencséjével. Aztán a nyolcvanas években úgy döntött, hogy mégiscsak jelzi: túlélte mindkét atombomba robbantását. A „kétszeres túlélő” státuszát a japán kormány meg is adta neki. Érdekesség, hogy hivatalosan egyedül ő a „kétszeres túlélő”, ám valószínűleg 160-170-en százan lehettek, akik hozzá hasonlóan át- és túlélték mind a hirosimai, mind pedig a nagaszaki bombázást.

Az idős férfi 2006-ban állt a nyilvánosság elé a történetével, amikor a fia, 59 évesen, rákbetegségben elhunyt. Egy, az atomtámadást túlélőkről készült dokumentumfilmben nyilatkozott. Ezután többször is felszólalt az atomfegyverkezés ellen, számos interjút adott, sőt még Barack Obama akkori amerikai elnöknek is írt egy levelet, reagálva a politikus azon beszédjére, amit Prágában mondott a nukleáris fegyverek ellen.

Jamagucsi Cutomu 93 évesen, 2010-ben hunyt el


Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat