honvedelem.hu
A KFOR a műveleti egészségügyi támogatás új határainál

A KFOR számára egy új, kórházszintű egészségügyi ellátó létesítmény (Medical Treatment Facility, MTF) megnyitásával kezdődött az új év a pristinai Film City táborban.Koszovó biztonsági helyzete az utóbbi években általánosan javult, ami kedvező hátteret teremtett a KFOR számára ahhoz, hogy igénybe vegye a misszió céljainak és állományának támogatása érdekében a kórházszintű egészségügyi létesítmények új formáját: egy szerződés alapján működő egészségügyi ellátó létesítményt, azaz egy alapszintű tábori sebészeti kórházat, amelyet a NATO-terminológiában Role-2 Basic-nek neveznek.

Az új kórház megnyitása alkalmából rendezett szalagátvágó ünnepséget a KFOR parancsnokhelyettese, Csombók János dandártábornok vezetésével tartották meg. Az eseményen részt vett Luxemburg ideiglenes ügyvivője, Anne Dostert őexcellenciája, valamint Peter Dohmen, a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség főigazgatója is.Január 16-án a KFOR új határokhoz érkezett a műveleti egészségügyi támogatás terén. Az új KFOR egészségügyi ellátó létesítmény kihívást jelent, mivel a NATO-nemzetek most először szerződtek olyan civil egészségügyi szolgáltatóval, amely egy NATO-misszió katonai műveleteihez nyújt közvetlen támogatást.

Az új KFOR egészségügyi ellátó központ egy Basic Role-2 szintű létesítmény, amely a KFOR kezdeti sebészeti reagálóképessége: jellemzője, hogy képes különböző sebészi beavatkozások elvégzésére, amibe beletartozik az élet-, végtag- és funkciómentő sebészet (Damage Control Surgery), valamint a sürgősségi sebészeti eseteknél alkalmazott sebészeti eljárások. Az új Role-2 létesítmény a KFOR-ban csapatokkal részt vevő nemzetek, illetve a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség együttműködésével valósult meg, és sokat köszönhet a Luxemburg részéről felajánlott rendkívül nagyvonalú nemzeti adománynak is.A Role-2 Basic egészségügyi ellátó létesítmény a KFOR kezdeti sebészeti reagálóképességeként jellemzően képes a sebészeti beavatkozásokat magasabb szinten elvégezni, mint a KFOR Role-1 szintű egészségügyi ellátó létesítményei (azaz a KFOR kezdeti egészségügyi reagálóképessége). Az új létesítmény azért jelent újdonságot és egyben kihívást is, mert nem katonai, hanem szerződéses alapon működik, amelyet egy nemzetközi szerződő fél a KFOR-ban csapatokkal részt vevő nemzetek megbízásából a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség által indított üzleti projekt keretében biztosít. Németország már egy évtizede egy Prizrenben települő nagy kórházkomplexummal járul hozzá a KFOR műveleti egészségügyi támogató rendszeréhez: ezt a létesítményt ki fogják vonni Koszovóból, és áttelepítik egy másik hadszíntérre, ahol a jövőben egy másik többnemzeti művelet támogatásában vesz majd részt. Ez volt az oka annak, hogy egy új, kisebb méretű, kórházszintű létesítményt hoztak létre Pristinában.

Az új kezdeményezés értékes tapasztalatokat fog nyújtani a NATO egészének és a tagországoknak egyaránt. Az új Role-2 Basic létesítmény biztonságos és magas színvonalú egészségügyi ellátást biztosít a KFOR-csapatoknak; szerves részét képezi a KFOR ellátó és kiürítési képesség-kontinuumának, és heti 24 órában a KFOR állományának rendelkezésére áll. Mivel az utóbbi időben jelentősen nőtt a befogadó nemzet (Koszovó) egészségügyi ellátórendszere által biztosított egészségügyi ellátás színvonala, a KFOR-ban csapatokkal részt vevő nemzetek úgy döntöttek, hogy a befogadó nemzet képességeit veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatások azon területein, amelyeket nem foglal magában az új Role-2 Basic létesítmény.Fotó: jfcnaples.nato.int/kfor
Fordította: Eszes BoldizsárForrás: KFOR explores new frontiers in Operational Medical Support (jfcnaples.nato.int)
Galériák
Harcászati és robbantási foglalkozások Tatán - képgaléria
2019. február 22. 06:39
Jótékonysági dalest a Stefánián
2019. február 21. 09:31
Parancsnokváltás az MH Logisztikai Központban
2019. február 20. 15:34
Mentőbúvár-tanfolyam Szentesen
2019. február 21. 08:02
Pitbull 2019
2019. február 20. 14:21
Aktuális videók
2019. február 22. 06:39
Mentési feladatokat gyakoroltak
2019. február 21. 08:02
Felkészültek a vasúti szállításra
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat