honvedelem.hu
Bélyeggel emlékeztek a Titanic tragédiájára
A fejlődés nagyszerű jelképe volt a Titanic. A Titanic, amelyről a korabeli reklámok azt hirdették, hogy elsüllyeszthetetlen. Nos, a Titanic katasztrófája egyszer s mindenkorra intő jelül szolgált mindenki számára: nemcsak a technika számít, hanem az ember, aki kezeli és használja a technikát – fogalmazott Hende Csaba honvédelmi miniszter abban a levelében, amelyet az óceánjáró elsüllyedésének 100. évfordulójára kiadott emlékbélyeg bemutatásán olvastak fel.

A Magyar Posta Zrt. emlék-bélyegblokkot bocsátott ki a Titanic tragédiájának 100. évfordulójára. A bélyeget – amelyet Feke Arnold grafikusművész tervezett, s amely negyvenezer példányban készült el a Pénzjegynyomdában – április 13-án, pénteken, ünnepélyes keretek között mutatták be a Magyar Honvédség újpesti hadikikötőjében.

A rendezvényen – amelyen többek között ott volt Reich Márta, a Titanicról szóló, napokban megjelent könyv szerzője, dr. Lengyel Árpád unokája – dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese felolvasta Hende Csaba levelét.

Ebben a honvédelmi miniszter utalt a korra, amikor az emberiség „töretlenül hitt a technikai fejlődés nagyszerűségében”, s e „fejlődés nagyszerű jelképe volt a Titanic. A Titanic, amelyekről a korabeli reklámok azt hirdették, hogy elsüllyeszthetetlen. Nos, a Titanic katasztrófája egyszer s mindenkorra intő jelül szolgált mindenki számára: nemcsak a technika számít, hanem az ember, aki kezeli és használja a technikát” – írta Hende Csaba.

A levélben a miniszter nagy teret szentel a Titanic mentésére siető Carpathia gőzösnek és magyar hajóorvosának, dr. Lengyel Árpádnak: „A Titanic történetének végső felvonásában főszereplővé lépett elő a Carpathia és annak legénysége. Sokan köszönhetik az életüket a hajóorvosnak, Lengyel Árpádnak.”

A bélyegblokkon ugyanis az elsüllyedt óceánjáró mellett ott szerepel a Carpathia sziluettje és dr. Lengyel Árpád portréja is – ezt már Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnöke magyarázta a jelenlévőknek, részletesen elemezve a páratlan bélyegritkaságot, amelynek feltehetően nagy keletje lesz hazai s külföldi bélyeggyűjtők körében, s méltó helyet foglal majd el a Titanic katasztrófájáról eddig megjelent 52 különböző bélyeg között.

Az alkalmi bélyegzést követően az AM–22 ÓBUDA és az AM–32 DUNAFÖLDVÁR hadihajók díszsortüzet adtak le, majd az AM–31 DUNAÚJVÁROS és legénysége tisztelgett a szerencsétlenül járt óceánjáró emléke előtt. Ezt követően Orosz Zoltán altábornagy és Horváth Gergely Domonkos palackpostában vízre bocsátották az eseményről készített díszlevelet. Közben az ünnepségnek helyszínt adó hajó fedélzetén pianínón szóltak azok a zeneszámok, amelyek – a visszaemlékezők szerint – elhangzottak a katasztrófa idején.

A fedélzeten meg lehetett tekinteni a Bicskei János műhelyében már tíz éve készülő 1:100 méretarányú Titanic hajómodellt, amely sajnos nem lett kész a jubileumi évfordulóra. „Még legalább hároméves munka van rajta” – mondta a tulajdonos modellező.

 Fotó: Dévényi Veronika

További képekért kattintson galériánkra!

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf Miniszteri levél (46.58 KB)
Kapcsolódó galéria
Bélyeggel emlékeztek a Titanic tragédiájára - 2012. 04. 13.
Bélyeggel emlékeztek a Titanic tragédiájára - 2012. 04. 13. / 01. Bélyeggel emlékeztek a Titanic tragédiájára - 2012. 04. 13. / 02. Bélyeggel emlékeztek a Titanic tragédiájára - 2012. 04. 13. / 03. Bélyeggel emlékeztek a Titanic tragédiájára - 2012. 04. 13. / 04.
Bélyeggel emlékeztek a Titanic tragédiájára - 2012. 04. 13. / 05. Bélyeggel emlékeztek a Titanic tragédiájára - 2012. 04. 13. / 06. Bélyeggel emlékeztek a Titanic tragédiájára - 2012. 04. 13. / 07. Bélyeggel emlékeztek a Titanic tragédiájára - 2012. 04. 13. / 08.
Bélyeggel emlékeztek a Titanic tragédiájára - 2012. 04. 13. / 09.
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat