honvedelem.hu
Sikerrel teljesítették a „beugró gyakorlatot”
Túlesett az első megmérettetésen a szarajevói külszolgálatát nemrég megkezdő MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának magyar lövészszázada. A békefenntartó katonák a Többnemzeti Zászlóalj (Multinational Battalion − MNBN) parancsnoka által elrendelt úgynevezett „beugró gyakorlatot” teljesítették sikerrel.

Az EUFOR többnemzeti zászlóalj (MNBN) parancsnoka utasításában február 17-ére rendelte el a magyar lövészszázad teljes műveleti készenlétének ellenőrzését. Az EUFOR-misszióban hagyományosan ez a gyakorlat az első századszintű megmérettetés az alegységek váltása után. Az ellenőrzés célja pedig az, hogy felmérje az újonnan érkezett század felkészültségét, alkalmazhatóságát.

A magyar lövészszázad katonáinak ezen az első ellenőrzésén – melyet a békefenntartók csak „beugró gyakorlatnak” hívnak – összetett feladatokat kellett végrehajtania. A parancs szerint bajba került szövetséges katonákat és megfigyelőket kellett kimenekíteniük, mivel agresszív civil tüntetők beszorították őket, sőt egyikük meg is sérült. A magyar lövészszázad a feladatot a szükséges, minimális erő alkalmazásával, a lehető legrövidebb idő alatt és előírásszerűen hajtotta végre. Ehhez mind a magyar katonák megfelelő felkészültségére, mind pedig az alájátszó török lövészszázad katonáinak színvonalas munkájára szükség volt.

A kiértékelés során a zászlóalj parancsnoksága olyan javaslatokat fogalmazott meg, amelyekkel a jövőben az MNBN bármely alegysége még hatékonyabban hajthatja végre a hasonló feladatokat. Az értékelés nem várt eredménye az volt, hogy az „újonc” magyar század szintén hasznos javaslatokat tett a már itt szolgáló többi alegységnek.

Thomas Holzbauer alezredes, a többnemzeti műveleti zászlóalj parancsnokának elmondása szerint: ha valós helyzetben hasonló módon tud tevékenykedni a magyar század, akkor nincs ok az aggodalomra.

Az ellenőrzést követő zászlóalj-sorakozón a parancsnok a századot feladatképesnek minősítette és ünnepélyesen átadta a zászlóalj karjelzését a magyar katonáknak, akik ezzel az MNBN teljes jogú tagjai lettek.

Fotó: Hankóczi Gergely őrnagy és Lelesz János százados

További képekért kattintson galériánkra!

Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának beugró gyakorlata - 2012. 02. 17.
MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának beugró gyakorlata - 2012. 02. 17. / 01. MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának beugró gyakorlata - 2012. 02. 17. / 02. MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának beugró gyakorlata - 2012. 02. 17. / 03. MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának beugró gyakorlata - 2012. 02. 17. / 04.
MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának beugró gyakorlata - 2012. 02. 17. / 05. MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának beugró gyakorlata - 2012. 02. 17. / 06. MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának beugró gyakorlata - 2012. 02. 17. / 07. MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának beugró gyakorlata - 2012. 02. 17. / 08.
MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának beugró gyakorlata - 2012. 02. 17. / 09.
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat